''Въвеждането на държавен контрол върху ''Лукойл Нефтохим'' е важна стъпка към депутинизацията''

ДБ зоват другите политически сили да подкрепят усилията им за създаване на особен търговски управител на държавата в рафинерията

Ружа Райчева 07 декември 2022 в 10:00 2480 4

Ивайло Мирчев в пленарната зала

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Ивайло Мирчев в пленарната зала

Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиска на частна компания, която заплашва, че няма да има горива в страната. (...) Една от стъпките за депутинизация, които "Демократична България" предложи още през май, е поемането на оперативен контрол на държавата върху нефтената рафинерия на "Лукойл Нефотхим" в Бургас.  

Това заяви депутатът от "Демократична България" (ДБ) Ивайло Мирчев по време на декларация от трибуната на Народното събрание. Миналата седмица от ДБ внесоха законопроект, с който предлагат да се създаде позиция "особен търговски управител" в "Лукойл Нефтохим" и той да може да действа в рафинерията от името на правителството и да "защитава държавния интерес". 

Когато е налице опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България, държавата да може да се намесва и да поема оперативното управление над съответния търговец, искат вносителите от ДБ.

Оперативното управление ще се поема за срок от шест месеца и ще може да се удължи само веднъж. Заповедта, с която ще се определя особения търговски управител, да подлежи на съдебен контрол, предлагат още ДБ.

"Недопустимо е българското правителство да се поддава на натиск на частна компания, която заплашва, че ще затвори мощностите си, заплашва, че много хора ще останат без работа и че няма да има горива в страната. Но най-недопустимо е българското правителство да се поддава на този натиск и да излиза на обща пресконференция с тази компания", заяви днес Ивайло Мирчев.

"Лукойл" и днес плаща и преработва петрол, закупен на ниска цена, а когато зареждаме по бензиностанциите, плащаме все едно купуваме "Брент". Всъщност плащаме за "Уралс", който се купува на много по-евтина цена. Тези пари отиват в бюджета на руската държава. Разликата и печалбата, която "Лукойл" генерира месечно, е 250 млн. лв. От 2007 г. "Лукойл" не изпълнява в пълен обем и не е попълвал хазната с нужните данъци за работата, извършвана в България”, аргументира се Мирчев.

Той посочи, че същата практика има в Италия и Германия. В Германия след началото на войната в Украйна газовите хранилища на "Газпром" бяха поети от оперативен контрол в страната, а в Италия същото се случи с рафинерията на "Лукойл" на остров Сицилия.

Ивайло Мирчев призова всички политически формации да подкрепят ДБ в усилията им, защото тяхното законодателно предложение освен че защитава националния интерес, прокарва пътя към Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

AlexT

07.12 2022 в 11:33


Един голям спец се е изказал по-долу ..:)) Сякаш НЯМА война в Украйна- нападната от путин:)Сякаш ЛУК е една частна, честна ,прозрачна , ЗАПАДНА фирма :) При ПУТИН !? Сякаш "нормалната" :ЛУК не е плащала данък печалба - 15 години !? Рафинерия , все на "загуба" ..Сякащ другарят златев не беше доскоро фактор ТАМ :) И още, и още ..И трябвало да я оздравяваме, видите ли :)) Хахаххааа..Да и помагаме - да продължава да НЕ ПЛАЩА данък на българския бюджет и САМО ако ОБЕЩАЕ , някога , да плати..!? Другарю, теоретични разсъждения за оздравяване на лук - не ми се слушат и НЕ СЕ излагай, освен ако си обичаш рублите ::)) ЛУК не заслужавада се "оздравява" ..Просто ..история и факти ...Защо ли си губа времетео ..И нищо по същество, на казваш, другарю ..:))

22548

3

dolivo

07.12 2022 в 10:47

по голяма хипотетична глупост от коментарите отдолу не бях чел

не сме 1917 да прибарваме и изпапкваме

има си консултантски бюра дори, които влизат в големи фирми пред фалит, да ги оздравят

обикновено се поръчва това от най едрия инвеститор


абсолютно същото може да се случи и с Лукойл

оздравяването тук е относно фискални, счетоводни практики, не промяна на работещ производствен процес

абсолютен опорчик олигофрен е поствал отдолу

-1395

2

AlexT

07.12 2022 в 10:33

2. Пиша го от месеци, преди ДБ и другите ..Най- добре е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ / изкупуване с ЦЕНА, определена от СЪД или пазара , на ЛУКойл, след започване на войната..Изцяло БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА , на първо време , РАФИНЕРИЯ , няма да има проблеми със сегашните санкции на ЕС . Може да имаме 2-3 месеца проблеми с доставката на НЕруски нефт и …толкова .:)) За рафинерията на ЛУК в Сицилия  Италианското правителство , СЛЕД въвеждане на държавно оперативно управление, ТЪРСИ КУПУВАЧ на рафинерията ..Говори се за ЦЕНА- около 1.5 милиарда долара ..При това , тази рафинерия е с около ТРИ ПЪТИ по- голям капацитет на преработване от ЛУК рафинерията - в Бургас / около и до 14 милиона това суров петрол – годишно- италианската ..:) .. Т.е., ЛУКойл – около 500 милиона долара ще струва ..КОГА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ЩЕ Я ИЗКУПИ ? Става дума за Националната ни сигурност !! ЗАЩО вече не е на пазара ?? Защо винаги сме СЛЕД събитията и страхливите половинчати действия ? Защо и до кога

-1395

1

AlexT

07.12 2022 в 10:18

Вече се чудя- да се смея ли, да плач ли ..ДБ или Да България само , внася Законопроект за “Оперативно управление от държавата на Рафинерията ЛУКойл”, назначаване на “особен търговски представител” или нещо подобно ..И си представям : сяда Ивайло или някой друг , заедно с 3-4 –ма счетоводители и менажери в центъра, всградата на ЛУК и ..започват да управляват една руска , богата , лъгала ни с данъци ,почтена “, цялата в бяло” ,съветска фирма)
Около тях и до работните им места се РАЗХОЖДАТ руснаци с калашници – охрана ..За всеки случай на по- далечните нива, в тяхна ПОДКРЕПА , ИМА и гардове на фирма ИПОН- вече не на Барисавч, а на бра,чеда …И започва едно надлъгване , финансово, счетоводно- КАКЪВ е ПЕТРОЛА в танкера – руски или не е руски ..:)
А “случайно: , може и да има “невнимателно боравене” с калашника, изненадващ-случаен изстрел, ,лошо боравене с оръжието и т.н… И седи нашият Ивайло на стола в ЛУК и”управлява” .:)) хахахахаааа…Христооооо, глупости ..Следва ..

 
X

Да помогнем на украинските деца!