МИР предлага да спре предизборната кампания, всички кандидати за НС да помагат на бедстващите от наводненията

OFFNews 03 септември 2022 в 10:27 2396 0

Симеон Славчев

Снимка МИР

Кандидатите за депутати да помагат за възстановяването на щетите, предлага Симеон Славчев

Политическа партия МИР настоява веднага след конструирането на новото Народно събрание спешно и приоритетно да се приеме Закон за управление при кризи. От МИР изразяват солидарност и съпричастност с жителите на карловските села Богдан и Каравелово, които пострадаха след като дигата на река Стряма се скъса и водата заля селата.

Законът за управление при кризи е изключително важен, защото чрез него освен, че ще могат да се управляват всички кризи в страната, но и по-важното, те ще могат да се предотвратяват, заяви лидерът на МИР Симеон Славчев. 

От партия МИР са подготвили проект на Закона за управление при кризи, който ще внесат още в първия работен ден на новото Народно събрание и ще настояват той да бъде приет незабавно.

Основен акцент в Закона е изграждането на Национална система за управление при кризи. Предвижда се и създаването на областни съвети по сигурност и управление при кризи, включващи областния управител, заместник областните управители, директорите на дирекции в областната администрация, директора на областната дирекция "Гражданска защита", директора на центъра за спешна медицинска помощ и представители на териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт. Чрез областните съвети се осъществява координацията между местната и централната власт, както и между всички институции, имащи отношение към възникналата криза или извънредна ситуация. Законът за управление при кризи предвижда всички общински съвети да приемат свой план за управление при кризи, който става част от плана на областно ниво.

Освен за спешното приемане на Закон за управление при кризи, партия МИР настоява да се измени структурата на Министерски съвет и да бъде създадено специално Министерство за извънредните ситуации и управление при кризи. 

Заради бедственото положение в карловските села, а и в голяма част от населените места в страната, партия МИР предлага да се спре временно предизборната кампания и всички кандидати за народни представители от всички партии и коалиции да се включат в спасителната операция и възстановяването на щетите от наводненията. От партия МИР заявиха, че всички техни кандидати за народни представители ще дадат личен пример и ще се включат и помогнат на бедстващите хора и възстановяването на щетите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови