Министрите се смениха, Генчовска остава в екипа на Димитър Стоянов

Крум Зарков поднесе букет на Надежда Йорданова "заради традицията", тя му даде държавния печат

OFFNews 02 август 2022 в 16:15 7932 4

Смяна на властта

Снимка Министерство на правосъдието

Надежда Йорданова пожела на Крум Зарков да поставя държавния печат върху актове, които придвижват България по-напред към правовата държава

Външният министър в кабинета „Петков” Теодора Генчовска става част от екипа на служебния военен министър Димитър Стоянов. Това стана ясно по време на церемонията, в която Драгомир Заков отстъпи поста си на своя наследник.

Стоянов обясни, че приема поста в изключително труден момент заради войната в Украйна. Бил убеден обаче, че българските въоръжени сили са и ще продължат да бъдат гарант за сигурност, суверенитет и отбрана. Основен двигател ще е модернизация на армията - това, което може да се свърши без парламент, заяви още Стоянов. Новият министър на отбраната беше категоричен, че няма да политизира Българската армия. 

Корнелия Нинова предаде поста на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, когото през юни уволни като част от борда на директорите на ВМЗ-Сопот. 

Ще надградя всяка работеща инициатива в Министерството на икономиката и индустрията като в своите действия ще се движа изцяло от законовите разпоредби и ще бъда безкомпромисен към всяко нарушение. Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на церемонията по приемане на управлението на институцията. Той подчерта, че ще работи в тясна връзка с бизнеса и синдикатите, а ключов приоритет за него е прозрачността и диалогичността. 

“Първостепенна задача ще бъде да подготвим икономиката за тежката зима, която предстои“, каза Никола Стоянов. По думите му най-добрите решения ще бъдат търсени в тясна координация с работодателските и синдикалните организации. „Газови доставки, цени на горива, растяща инфлация. Това са големите предизвикателства, които заплашват всяка компания и всеки семеен бюджет“, допълни той.
Никола Стоянов подчерта, че всяка криза е и възможност и ще работи така, че въпреки всички предизвикателства, българската икономика да бъде по-конкурентоспособна, а страната ни по-привлекателна за чуждестранните инвестиции.

Вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова представи свършеното от нея като министър на икономиката и индустрията и пожела успех на нейния наследник. Двамата бяха единодушни, че контролните органи трябва да работят максимално ефективно в условията на засилваща се инфлация, за да спрат всеки опит за спекула.

Имал съм възможност да работя с Иван Демерджиев и съм с изключително добри впечатления от неговата енергичност и компетентност. Убеден съм, че колегата ще продължи онова, което ръководството на МВР до днес свърши, ще надгради постигнатото и наесен ще имаме основание да кажем, че е продължена тенденцията за ограничаване на криминалния вот, каза Бойко Рашков, като предеде поста на служебния вицепремир и МВР министър Иван Демерджиев. 

Демерджиев гарантира, че МВР ще се ръководи от закона, който ще е еднакъв за всички. И допълни, че осъзнава, че основната му задача ще е противодействието на криминалния вот, но дейността няма да се ограничи само до това.

Ще сме изключително мотивирани да проведем ефективна борба с шофьорите, които си позволяват да шофират след употреба на алкохол, наркотични вещества. Ще сме безкомпромисни с хората, които продават наркотични вещества, особено до оградите на училищата. Уверявам служителите на МВР, че съм се запознал с проблемите, които имат, но ще изисквам отговорност към работата и пагона, каза той. 

Тя познава състоянието на хазната по-добре и от мен, каза вече бившият финансов министър Асен Василев като предаде поста на досегашната си заместничка Росица Велкова-Желева, която от днес е служебен министър в МФ.

„Основните ни приоритети ще бъдат осигуряване на средства за произвеждането на изборите, изпълнението на държавния бюджет за тази година с оглед на гарантиране на ликвидност. Ще положим усилия да запазим нивото на събираемостта на приходите, за да могат да бъдат финансирани гласуваните в актуализацията разходи при спазване на бюджетното салдо. Ще съставим проект на базов бюджет за 2023 г., спазвайки бюджетната процедура, който да може да послужи като основа на следващото редовно правителство. Ще продължим дейностите по плана за въвеждане на еврото.“ Това заяви служебният министър на финансите Росица Велкова-Желева по време на церемонията за приемане на поста от вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев. Тя изрази благодарността си към Асен Василев за оказаното ѝ доверие да бъде част от неговия екип и за съвместната им работа в МФ. Министър Велкова уточни, че в изпълнение на функциите и задачите си ще разчита изцяло на експертизата на администрацията на Министерството на финансите и неговите структури.

Асен Василев посочи, че оставя финансите на държавата в много добро състояние – бюджетният излишък е над 1,5 млрд. лв., в хазната има над 8,5 млрд. лв., с актуализацията разходната част на бюджета е напълно осигурена. „Доказахме, че може да се направи изключително широка социална програма и въпреки тежките кризи, които ни удариха, държавните финанси са по-стабилни, отколкото ги заварихме – с по-малък държавен дълг, с два пъти по-голям бюджетен излишък в сравнение с миналата година по това време и с предвиден бюджетен дефицит до края на годината, който е в рамките на критериите за влизане в евро зоната“, допълни Василев. Той изрази удовлетворението си, че предава поста на добър професионалист и ключов дългогодишен служител на МФ, който познава в детайли състоянието на икономиката и държавната хазна.

В Министерството на енергетиката министърът в оставка Александър Николов предаде поста на своя наследник – служебния министър Росен Христов. Николов обеща на Христов пълна подкрепа и съдействие, ако е необходимо. 

Христов пък оцени ситуацията като "изключително тежка". Вярвам, че, въпреки краткия времеви мандат на служебното правителство, ще успеем да нормализираме ситуацията, да осигурим спокойствие за зимния период и стабилна база за работа на следващия редовен кабинет“, подчерта министър Христов. 

Бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова предаде ключа за държавния печат на служебния министър Крум Зарков на официална церемония. Зарков открои основните си приоритети като служебен министър, сред които отблокиране на процеса по строежа на нов затвор и съвет за криминологични изследвания към Министерство на правосъдието.

Надежда Йорданова пожела на Крум Зарков да поставя държавния печат върху актове, които придвижват България по-напред към правовата държава и са признак на добро управленско решение в национален интерес. Йорданова завеща на Зарков 20 проекта на нормативна актове с различна готовност, включително тези по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Предавам Ви ръководството на една администрация на Министерство на правосъдието с много добри професионалисти, които последните 7 месеца работиха на бързи обороти. Благодаря им, че спазиха темпото, аз вярвам, че заедно с Вас, Вашият екип и тяхната помощ ще бъдете един успешен тандем. Успех!" - пожела Йорданова. Зарков изказа признателност за усилията, които Надежда Йорданова е полагала като министър. По негови думи Министерство на правосъдието е постигнало добри резултати и увери, че екипът му поема оттук нататък дух на приемственост, така че да осигури спокойствие и за администрацията и да продължи работата по законопроектите.

Крум Зарков поднесе букет на бившия министър Надежда Йорданова като се пошегува, че има традиция да й се подаряват букети. Зарков визира моментът, в който главният прокурор Иван Гешев поднесе букет на Йорданова, а тя се обърна към него с призив за оставка.

Служебният министър на електронното управление Георги Тодоров прие властта от министъра в оставка Божидар Божанов. Тодоров подчерта, че на първо място целта му е осигуряването на честни и демократични избори.

„Планирал съм пълна прозрачност на целия процес, включително достъп за копиране, сканиране и публикуване на протоколите на СИК на интернет страницата на ЦИК. По същество това е иновация за Европа.“, подчерта той. Министър Тодоров определи и другите си управленски приоритети. Той ще работи за изграждане на капацитет за управление, базирано на данни, чрез дейности по подготовка за създаването на пространства за данни, както и споделянето на преизползвани данни. И не на последно място, като важна задача пред МЕУ служебният министър постави осигуряване на устойчиво функциониране на електронните услуги за гражданите и бизнеса.

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов изрази убедеността си, че министър Тодоров ще ръководи максимално добре МЕУ изцяло в интерес на обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

02.08 2022 в 21:47

в задничетата ли ви бръкна Петков , че така го плюете , тролчета платени?

Най успешното правителство за 7 месеца направи повече от 8 години Борисов!

При това в изключително трудна обстановка на мафия, платени атаки, и медийна война.

Поклон пред Петков и екипа му.

Като гледам кой е ядостал, това е атвстат за класа инусоехи! Боко, Доганпартия, Вампирпартия, Копейкапартия, русопрезидент, и тез мизерници тролове отдолу...

6386

2

Zlatko

02.08 2022 в 16:34

Във военните структори винаги са се ценили хора, които се подчиняват и изпълняват, мислещи не се котират, за това са я взели.
 
X

Да помогнем на украинските деца!