Министрите обсъдиха хъб 'Балкан' и влизането в Шенген с румънското правителство

OFFNews 03 октомври 2017 в 14:12 4097 0

Кабинетът проведе заседание с румънското правителство в Евксиноград. 

По време на съвместното заседание бяха обсъдени транспортните връзки, развитието на енергийните връзки между двете държави и усилията за влизане в Шенген. 

Трафикът между двете страни ще се улесни и засили чрез строеж на мостове, включително новия мост
при Русе-Гюргево, работещи фериботни връзки, нови гранични пунктове и подобряване на условията за
навигация по река Дунав, заяви премиерът Бойко Борисов по време на пленарното заседание, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов добави, че по-нататъшното развитие на Общоевропейските коридори IV, VIII и X е предпоставка за постигането на инфраструктурна свързаност, включително със страните от Западните Балкани.

Борисов подчерта необходимостта от диверсификация на енергийните доставки - не само по оста Север-Юг, но и чрез развиване на хоризонталните енергийни връзки. Според него ключово в това отношение ще е изграждането на газовия хъб "Балкан". 

По време на заседанието беше обсъден и въпросът за сигурността на ЕС чрез укрепване на външните граници. По този повод Борисов изтъкна отново важността от бързото присъединяване на България и Румъния към Шенген. 

Румънският премиер Михай Тудосе определи срещата във Варна като много ползотворна и специално акцентира на откриването на ново КПП - Кайнарджа – Липница, което е в интерес на гражданите и на двете страни.

Тази среща ще остане в историята на двете държави, отбеляза Тудосе и изрази готовност двустранните контакти да продължат да се провеждат регулярно.

След заседанието на двете правителства в Евксиноград ще се проведе и четиристранната среща на върха между България, Румъния, Гърция и Сърбия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови