Министерството на спорта е отказало да подкрепи санкции срещу Русия и Беларус

Красимир Крумов 01 юли 2022 в 21:08 3968 1

Камил Бортничук

Снимка Министерство на спорта и туризма на Полша

Камил Бортничук

Българското министерство на спорта е отказало да подкрепи санкциите на ЕС, Великобритания, Канада, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея, Норвегия и Канада, включващи спирането на членските права на Русия и Беларус в международните спортни федерации и отстраняването на лица от тези страни от високи постове във тези федерации. Това съобщи министърът на спорта на Полша Камил Бортничук по време на пресконференция, на която представи общата позиция на колегите си от повече от 30 страни.

„Имаме вече общо изявление по въпроса за поредните санкции в сферата на спорта, решиха се да го подпишат министрите на 25 страни от ЕС, а също Великобритания, Лихтенщайн, Исландия, САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония и Норвегия. В списъка с подписалите липсват България, Унгария и Швейцария.“ – заяви министърът.

Това е втората съвместна позиция на спортни министри от Европа и други части на света. Първият беше представен на 8 март, малко след агресията на Русия срещу Украйна. „Препоръчахме на международните федерации да изключат руски и беларуски спортисти и отбори от международни състезания и да оттеглят Русия и Беларус от правото да организират големи международни събития“, припомни министър Бортничук.

„Националните и международни спортни организации трябва да обмислят спиране на излъчването на своите спортни състезания на територията на Русия и Беларус. Тук вече постигнахме първите си успехи. Тъй като ние си сътрудничим много тясно с британското правителство по тази тема, за начало Висшата лига вече е решила да спре сигнала от мачовете си за Русия и Беларус.“ - разказа Бортничук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6386

1

Zlatko

01.07 2022 в 21:21

Ама и вие в стремеж за “гръмка” новина прекалявате!
Казва се, че липсва подписа на България, а не отказали. Проверете, защо липсва подписа и после пишете!