Министерството на икономиката се разделя на две, Нинова и Лорер приеха новите си постове

OFFNews 13 декември 2021 в 23:36 4392 1

Министерството на икономиката се разделя на две самостоятелни ведомства. Корнелия Нинова и Даниел Лорер днес приеха постовете на министри - на икономиката и индустрията и на иновациите и растежа, от служебния министър Даниела Везиева.

При встъпването си в длъжност Нинова заяви, че е отговорност да поеме ресор икономика и индустрия: „Разбирам, че да има възможност да правиш различните политики - здравна, социална, образователна, е необходимо да имаш развита икономика. Да има приходи от висок икономически растеж, за да може да се осъществява цялата програма на правителството.“

Нинова акцентира, че заедно с екипа си поставят амбициозна цел, а именно висок растеж, включващ - икономика на знанието, ограничаване на сивия сектор, облекчаване на бюрокрацията и административната тежест, както и насочване на вниманието към българския бизнес в икономическата криза, за да почувстват българските фирми, че имат държавата до себе си.

Корнелия Нинова отбеляза, че всички тези мерки ще са в полза на високия икономически растеж, от който ще зависи финансирането на другите политики на новото правителство.

Чака ни много работа. За първи път България решава с това правителство да постави фокус върху икономическия растеж и иновации, заяви при встъпването си в длъжност новият министър на икономическия растеж и иновациите Даниел Лорер.

Той отбеляза, че в повереното му ведомство са събрани набор от финансови инструменти, с които ще се даде много ясен знак, както на българските предприемачи, така и на българските малки и средни предприятия, а също и на чуждите инвеститори.

„България е отворена за бизнес и то умен бизнес. България иска да е първа, не искаме повече да сме последни и Министерството на растежа и иновациите ще го показва на целия свят“, изтъкна Даниел Лорер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови