Министерство на туризма публикува указания за работата на хотелите и заведенията

OFFNews Последна промяна на 13 май 2020 в 20:20 5376 2

Министерството на туризма публикува проект с подробни указания за функционирането на местата за настаняване и заведения за хранене и развлечения след отмяна на извънредното положение.

Мерките са подписани от ресорния министър Николина Ангелкова и са одобрени от здравното министерство. Те обхващат дейността на хотели, балнео-, СПА и другите аналогични центрове, както и заведения за хранене и развлечение.

Във всички обекти трябва да се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 м между хората, да се поставят дозатори с дезинфектанти, достъпни за гостите и служителите и по-специално на входовете, в зоната на рецепцията, на входа на асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли и т.н.

В лоби пространствата местата за сядане също трябва да са на най-малко 1,5 м едно от друго. Групиране на гостите във фоайето не се допуска. Те ще трябва да спазват дистанция при регистриране или напускане на обекта. Ползването на асансьорите се ограничава до минимален брой лица.

Храненето на посетителите ще се осъществява само в откритите части. Може да се ползва бюфет, но само ако храната е подредена зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител с маска и ръкавици. Не се разрешава самообслужване и пряк контакт на гостите с храната. Освен това, в заведенията за хранене се въвежда еднопосочно движение на клиентите.

Разполагането на масите с места на открито ще става по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и за не повече от 4 лица на маса.

Според указанията е разрешено ползването на басейни като самостоятелни обекти, без прилежащи други съоръжение за СПА процедури и развлечения.  

В балнео-, СПА и другите аналогични центрове ще работят само басейните, включително и с минерална вода, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните норми. Възможност за пълно функциониране на тези обекти ще има след промяна на заповедта на министъра на здравеопазването според епидемичната обстановка.

Местата за настаняване трябва да разполагат с помещение за изолация при необходимост, като се посочва, че не се карантинират обектите.

Указанията ще подлежат на развитие според промяната на антипандемичните мерки и други обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19 в страната.

Целите на документа са повишаване безопасността и опазване здравето на служителите в туризма, минимизиране риска от заразяване на потребителите на туристически услуги и други външни лица (включително доставчици), спазване на физическото дистанциране и намаляване на контактите в тези обекти, както и координиране на действията поради епидемичната ситуация, обясняват от Министерството на туризма.

Документът е придружен от две приложения с подробни инструктажи – първото е Препоръки за служители, а второто - Препоръки за почистване и дезинфекция на помещения или конкретни зони в обекта в случай на излагане на COVID-19.

Пълният текст на указаният, публикувани от Министерството на туризма, вижте тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4821

2

Марто

14.05 2020 в 08:49

Ангелкова е по-добре да я илюстрират, отколкото да я снимат, не мислите ли?
Много нелицеприятен хуманоид. В ръководеното от нея (и Валката Симеонов) министерство е същата пихтия, каквато е на образа й.