Министърът на регионалното развитие иска да довърши започнатото и след ротацията

OFFNews 25 февруари 2024 в 13:22 773 0

Андрей Цеков

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков би останал на поста си и след ротацията, за да довърши започнатото в МРРБ. Това заяви той в интервю за БНР.

"МРРБ е един от най-големите инвеститори в държавата. Много важно е ключови стратегически проекти да се придвижат напред, за да имаме нормална свързаност със съседите и да има нормални условия за развитие на икономиката. Това не се е случвало по стратегически подход през последните 20 години", посочи Цеков.

Той е категоричен, че политическата неустойчивост е огромна пречка за инвестиционния процес, но по-голяма пречка е несъобразяването със стратегически документи, които има.

Цеков посочи, че при съставянето на кабинета "Денков" е имало номинации и одобряване на кандидатурите от двете основни политически сили - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, и сега не вижда нещо различно. Според него, за да има устойчивост, при всички случаи съставът трябва да е консенсусен.

"Всички министри са консултирани между премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Така се процедираше и с ключови назначения - ръководители на изпълнителни агенции - разбира се, с решаваща дума на съответния ресорен министър".

Министърът изрази очакване до началото на март да има финално решение на ЕК относно визията за изграждане на АМ "Струма", което да позволи изграждането на източното платно - извън Кресненското дефиле, да започне и проектиране и идентифициране на вариант за второ двулентово платно, което да е извън дефилето.

"Така да можем да защитим изцяло биоразнообразието и да осигурим един по-нормален транспортен коридор, тъй като дефилето не е удачен транспортен коридор за скоростен път и това е ясно на всички".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки