Министърът на отбраната: Водят се разговори за закупуване на двигатели за МиГ-29 от Полша и Словакия

OFFNews 01 септември 2022 в 20:45 3653 3

Архив

Снимка Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

"Водят се разговори за закупуване на двигатели за МиГ-29 от Полша и Словакия", заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в предаването "Още от деня" на БНТ.

"Правим всичко възможно, за да удължим живота на МиГ-29", добави той.

В същото време се работи и по друг вариант - придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината, която се отваря от евентуално спиране на Миг-29. Изпратени са писма до Швеция, Франция, Израел и САЩ.

В момента Министерството на отбраната разработва Инвестиционен план - програма, в която са заложени 12 инвестиционни проекта, оценени като приблизителни стойности, обясни той. За този процес на превъоръжаване ще бъдат необходими между 6 и 8 млрд. лева. Работи се и по довършване на стартиралите процедури за доставки на ново въоръжение.

Министър Стоянов посочи още, че модернизацията на Българската армия може да бъде осъществена със сключване на договори с разсрочено плащане през годините. Той ще настоява още през 2023 г. бюджетът на Министерството на отбраната да достигне 2% от БВП.

"Модернизацията на армията не е еднократен процес. Той трябва да продължи с приемственост между различните правителства", категоричен беше той.

Стоянов съобщи, че към средата на октомври се очаква бойната група с рамкова държава Италия, на която страната ни е домакин, да постигне първоначални оперативни способности. Очаква се към нея да се присъединят формирования от армиите на Гърция, Република Северна Македония, Албания, Черна гора, САЩ, като общият ѝ състав да достигне над 1500 военнослужещи.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1200

3

путин хуйло

01.09 2022 в 21:51

Какво изразява физиономията на военния министър? - Въпрос по ппсихология и за проверка на емоционалната интелигентност!

-1200

2

путин хуйло

01.09 2022 в 21:48

Не твърдяха ли точно тези военни "експерти", че путик ще превземе Украйна за 3 дена, максимум за една седмица?!

-1200

1

путин хуйло

01.09 2022 в 21:46

Доказано е, че ако IQ е под 70 министрите са безполезни, а ако е под 30 са направо вредни.... При димитър стоянов то е около 5.