Министър Тагарев отива в САЩ

OFFNews 09 януари 2024 в 07:48 1397 6

Тодор Тагарев

Снимка БГНЕС/архив

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава днес на петдневно работно посещение в САЩ, съобщиха от военното министерство. 

Визитата е продължение на започнатия през септември 2023 г. Стратегически диалог между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Програмата на посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун“ и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проекти за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

В първия ден от визитата си - 10 януари, във Вашингтон министър Тагарев ще се срещне с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общност. През втория ден ще се състоят официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, както и укрепването на източния фланг на НАТО.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските Военновъздушни сили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

6

Fear

09.01 2024 в 11:58

alfakentavur, не е за теб, имаше някакъв ватник, който беше писал простотии след теб. :)
Явно са му махнали поста.

318

5

Valioka

09.01 2024 в 10:36

Е, нема ли да земе Пеевски като антураж, така, малко да му попее и да го сочи с пръст из Щатите. Да поразкаже на американците - колко лош е Тагарев и как не кани дбелог.зи депутати да освещават бойните знамена... Според мен пък Тагарев им спестил главоболия с това неканене, щото, помните ли Каракачанката как щеше да се пръсне по шевовете при едно приклякане за освещаване на бойните знамена...

1000

4

Зла свекърва

09.01 2024 в 09:24

Не им е лесно на държавните мъже. Някои ходят до Виетнам и им се налага да говорят държавнически мъдрости сред комунистическа пропаганда, която е надвишила своя срок за годност, а други отиват в САЩ на работно посещение по повишаването на отбранителните способности на Българската армия.

Хубаво е, че имаме Тагарев за министър на отбраната.

2550

3

alfakentavur

09.01 2024 в 09:20

На мен ли говориш? Не виждаш ли, че се бъзикам :)

805

2

Fear

09.01 2024 в 09:10

Допреди няколко месеца се отчитахме на Москва.
Явно ти е много болно, че това време свърши и повече няма да се върне. :)

2550

1

alfakentavur

09.01 2024 в 08:51

Eeee, няма ли да подава оставка? :(
:D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки