Министър Маринов за задържаните за рекет полицаи: Ще има такива операции и в бъдеще

Служителите в МВР са подложени на огромен корупционен натиск, заяви министърът на вътрешните работи

OFFNews 25 януари 2019 в 15:18 2656 0

Имаше много такива операции в миналото, ще има и в бъдеще. МВР е система, която освен че е много голяма, упражнява и изключителна власт, така че служителите са подложени на огромен корупционен натиск. Някои, за съжаление, се поддават.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов във връзка със задържаните за подкуп служители от икономическа полиция към столичното 4-то РПУ. Според разследващите задържаните, които предстои да бъдат обвинени за участие в организирана престъпна група, са изнудвали дребни собственици на заведения в района си, като са искали т.нар. "такса спокойствие".

Маринов подчерта, че министерството има добре работещ вътрешен механизъм за предотвратяване и разкриване на злоупотреби в системата в лицето на дирекция "Вътрешна сигурност", като голяма част от подадените към сигнали всъщност идват от самите областни дирекции. "Това говори, че в системата има импулс за справяне с тези, които не работят съгласно закона", заяви Маринов. 

Освен вътрешния механизъм Маринов вижда и показността на акцията като превантивна мярка. "Самото задържане и самата операция и начинът, по който се прави - тя действа превантивно към всички останали, които се колебаят. Сами виждате, че в групата е имало и служители, които са склонявани към тази дейност, но не са се поддали", допълни Маринов.

По негови думи "нито един сигнал не е прикрит" и самото съществуване на дирекция "Вътрешна сигурност" с нейните правомощия е гарант, че при всеки подаден сигнал той ще бъде изследван в детайли и ако има наличие на такава схема, тя ще бъде преустановена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови