Министър Божанов: Здравните карти ще са част от новите лични карти

Ангел Марковски 06 януари 2022 в 20:23 4652 0

Снимка БТА/Владимир Шоков

Най-вероятно здравната карта ще бъде част от личната карта, заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов в предаването “Лице в лице”. Той подчерта, че така няма да се правят злоупотреби със сканиране на лични карти и прокарването им през четци. “Няма смисъл да имаме отделни карти, тъй като в личната карта ще има чип. Електронната лична карта ще реши този проблем присъствено. Отивайки на място ще можем да я поставим, за да докажем, че сме там”, каза той.

Божанов допълни, че гражданите няма да са длъжни веднага да сменят личната си карта. Министърът каза още, че личните данни ще се съхраняват в системата и ще се гарантира, че няма злоупотреби с тях.

“Предстои да обсъдим с министъра на финансите ако има такава смяна и тя трябва да стане масова и бързо, дали да не бъде субсидирана от бюджета. Но със сигурност в период от няколко години всички ще имат новите лични карти”, допълни той. “Всеки лекар ще има достъп до нашето електронно досие с уговорка за достъпа кой специалист до какво по-точно има право. Защитата на личните данни, особено медицинските, които са чувствителни, е мой личен приоритет”, каза той като подчерта, че пациентът ще има възможност
да определи дали одобрява лекарят да види данните му. Божанов подчерта, че дигитализирането на здравната система ще я направи по-ефективна. Според него така ще се освободи ресурс на лекари, медицински сестри и останалата част от медицинския персонал.

“Системата в момента е неефективна и затова не лекува хората. Не, че нямаме експерти лекари, които да могат да лекуват. А просто системно тя не произвежда резултати”, заяви министърът. За “Информационно обслужване” Божидар Божанов допълни, че е овластена със закона за електронно управление. Министърът заяви, че предстои изменение на закона след завършване на анализа, който се прави с цел прозрачност. “Критиката към “Информационно обслужване” в момента е, че не е достатъчно прозрачна и централизира прекалено много ресурс. Искаме да я направим още по-прозрачна, така че всеки един лев, който е минал като възлагане дали за лицензи, дали за системна интеграция, дали за одити, да бъде проследим в реално време”, завърши той като подчерта, че е важно бизнесът да няма притеснения за раздадени бюджети, които се харчат неправомерно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови