Минималната пенсия за трудова дейност и пълен стаж не трябва да е по-ниска от 413 лв.

OFFNews 09 април 2022 в 15:09 3558 0

Снимка Архив - БТА

Минималната пенсия за трудова дейност и пълен стаж не трябва да е по-ниска от 413 лв., заяви социалният министър пред Нова телевизия.

Той съобщи, че в министерството се разработват различни варианти за увеличението на пенсиите от 1 юли. Целта е ръстът да е по-голям от заложеното в бюджета увеличение от 6,1%.

"Възможни варианти са преизчисляването на пенсиите с по-висока тежест на всяка година осигурителен стаж. Друга възможност е във формулата за увеличението да се даде по-голяма тежест на инфлацията", заяви Гьоков.

Той допълни, че помощите от 70 лв. за Великден, които ще получат всички пенсионери, ще започнат да се изплащат от 15 април.

Министърът на труда и социалната политика заяви, че след разговори със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество, с актуализацията на бюджета би могло да има увеличение и на минималната заплата. Целта е тя да е в размер 50% от средната за страната.

Гьоков съобщи още, че се работи по пакет „Солидарност“ за подкрепа на бягащите от войната украински граждани. В него са предвидени мерки за подкрепа за започване на работа, както и предоставяне на ваучери от 100 лв. за храни и стоки от първа необходимост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!