Минималната пенсия ще се вдигне с 60 лв., а средната - със 100, заяви Шалапатова

OFFNews 25 ноември 2023 в 13:52 2794 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Иванка Шалапатова

Кабинетът ще се съобрази с решението на парламента минималната работна заплата да е 50% от средната за страната, а минималната пенсия ще се вдигне с малко над 60 лева и средната за страната – със 100 лева. Това означава, че ежемесечно пенсионерите в страната ще получават със 100 лв. повече, съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова в предаването "Събуди се" по Нова тв.

Шапалатова обяви, че до края на месеца започва да действа работна група с много широко участие, включително и на международни експерти от Европейската комисия, за да помогнат за пълното транспониране на европейската директива, която регулира какви критерии трябва да се вземат, когато се определя на национално ниво размерът на минималната заплата.

„Без да инвестираме в доходи, без да инвестираме в производителност на труда, без да инвестираме в компетенции ние няма как да живеем в европейска страна и ще продължаваме да отчитаме нива на възнагражденията, които са по-ниски дори от съседните страни“, допълни тя. Затова и в бюджета за догодина са предвидени с 15 милиона повече инвестиции, не разходи, защото идеята е да се повишат дигиталните компетенции, защото не може България да е на предпоследно място по дигитални компетенции", смята тя.

Общо социалното министерство трябва да получи с 400 млн. лева повече в новия бюджет, които министър Шалапатова и нейният екип искат да инвестират в широка палитра качествени социални услуги и подкрепа.

Тя каза още че, с близо 400 хиляди лева са подпомогнати 392 домакинства в наводнените райони в Североизточна България, Варна и Смолянско. След последните ураганни ветрове кабинетът е взел решение на пострадалите да се отпусне максималният размер на помощта – 1512 лева. 

"Получени са заявления за подпомагане от 422 домакинства. Отпуснати са и по 15 хил. лева на семействата на загиналите", допълни още тя.

По думите ѝ социалните работници от дирекцията „Социално подпомагане“ са реагирали в рамките на часове, особено на последните ураганни ветрове и допълни, че по линия на Агенцията по заетостта безработни граждани са били ангажирани с дейности, за които понякога няма доброволна грижа, а ресурсите на общините са ограничени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!