Милка Христова: Безотговорно е СO да обвинява служебното правителство за проблеми на Топлофикация

OFFNews Последна промяна на 26 октомври 2021 в 09:13 521 1

Единствената възможност, която съществува в момента, е БЕХ да изкупи дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз”, така държавното дружество ще има ресурс, за да закупи необходимите количества природен газ. Но това е временно решение.

Това каза заместник-председателят на групата на „БСП за България“ и на Столичния общински съвет Милка Христова.

„По никакъв начин на този етап не се отказваме от общинския характер на собствеността в „Топлофикация София” ЕАД. Ще участваме активно в преговорния екип с ресорните министерства и ще търсим най-вече вариант, при който да не се повишават цените на парното за софиянци“, категорична бе тя.

„Проблемът трябва да се решава комплексно – да се мисли, както за икономическите интереси на дружеството, така и за цените, които трябва да са социално поносими за гражданите“, смята заместник-председателят на групата на социалистите.

„За съжаление в понеделник станахме свидетели на пресконференция на председателя на СОС Георги Георгиев и Прошко Прошков, който е председател на инженерната комисия, които си позволиха доста своеволен и обиден език по отношение на представители на служебното правителство. Те едва ли не обвиниха сегашните министри на енергетиката и икономиката, че са виновни и отговорни за финансовото състояние, в което се намира столичната „Топлофикация“. Не съм съгласна с такъв подход, защото това е опит за замитане под килима на дългогодишните проблеми в управлението на дружеството“, заяви Христова.

По думите й причините за състоянието на „Топлофикация“ са възникнали назад във времето. „Свидетели сме на некомпетентното ръководство и управление на дружеството през годините. Помним и 90-те млн. лева загробени в КТБ, както и погасените по давност десетки милиони, които дружеството не събираше от нередовни клиенти. Свидетели сме и на редица неизгодни договори. Сега, действително е налице извънредна ситуация, поради скока на цените на природния газ и въглеродните емисии, но това не означава, че е редно да си затваряме очите за проблемите в дружеството и отговорността на Столична община и СОС за тях“, заяви Милка Христова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4313

1

Човека

26.10 2021 в 12:57

След като ГЕРБ и Борисов управляват София последните 15 години и управляват държавата последните 12 години, сега излизат да плюят по служебното правителство за софийската Топлофикация. Нормално е с толкова баламурници които все още благоговеят пред светлото им дело.