Миков нападна Плевнелиев, че произхожда от семейство на комунистически ръководители

OFFNews 01 февруари 2016 в 17:55 6068 10

Лидерът на БСП Михаил Миков нападна президента Росен Плевнелиев заради обръщението му по повод днешния Ден за почит към жертвите на комунистическия режим в България.

По-рано днес от пресслужбата на президентството разпространиха обръщение на Плевнелиев по повод днешния ден, в което държавният глава заяви, че "четвърт век след сгромолясването на Берлинската стена трябва да признаем, че у нас не бе извършена смяна на елитите. Същите стари лица, свързани с комунистическата партия и нейните безскрупулни служби за сигурност, продължават опитите си да доминират нашето общество".

"Значи ли това, че Росен Плевнелиев в самокритичен стил иска да се самоизхвърли от историята? Та нали самият той, заедно с приятелите си от дясното управление, са съществена част от тези политически елити, свързани и с Държавна сигурност, и с комунистическата ни партия, които президентът громи в изявлението си?! ", заяви лидерът на БСП във Facebook.

Миков припомни, че президентът произхожда от семейство на комунистически ръководители и сам той е бил активист в периода до 10.11.1989 г. Според него днешното изказване на държавния глава "не е нищо повече от поредния евтин опит на объркан човек да се разграничи от собственото си минало и от историята на страната си".

Той е категоричен, че с днешното си изказване Плевнвлиев отново е избрал "да разединява с кресливи и комплексарски призиви по незначителни теми".

"Цинично е децата на комунистическите апаратчици да обвиняват a priori лявата идея и да карат да се чувстват гузни хората, за които тази идея значи нещо. И докато тече спор по въпроса за това дали е имало робство или присъствие, то поне изглежда безспорно, че е имало еничарство. И явно то е останало трайно в душата и психиката на някои българи и до днес", смята още лидерът на социалистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!