Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Михаил Константинов: Възможна е коалиция ГЕРБ-БСП

OFFNews 30 май 2014 в 22:15 2233 12

Ще има естествени външнополитически условия за коалиция ГЕРБ-БСП след предсрочни парламентарни избори.

Това заяви бившия заместник-председател на ЦИК Михаил Константинов пред БНТ. 

В студиото на "Панорама" Михаил Константинов и социологът Живко Георгиев коментираха политическите процеси след евровота.

Най-вероятно през есента ще има предсрочни парламентарни избори, това е моето лично убеждение. Факт е обаче, че след тях няма да има кой знае каква промяна в политическото статукво, освен че вече има две партии с потенциал да влязат в парламента - България без цензура и АБВ, заяви Константинов.

При бъдещи избори призовавам хората първо да мислят, за да не се разкайват след вота си. Една евентуална дата като 12 октомври би била вариант. Ако ГЕРБ нанесе малки корекции в партията, вероятно ще е фаворит, а като съюзници биха могли да изберат центристка партия или даже лява, така се прави правителство по света. Най-естественият съюзник на ГЕРБ определено ще е Реформаторският блок. Някои партии от тази коалиция като СДС са членове на Европейската народна партия, където член е и ГЕРБ, допълни математикът.

Предстоят още поне три години, през които могат да се случат предсрочни избори в рамките на мандата на този парламент, каза Живко Георгиев.

Есента не е непременно единственият вариант, в който може да се мисли за предсрочни избори. Правителството и парламентът биха приключили с мандата си, ако се случат някои от необходимите предпоставки. Но докато има парламентарна подкрепа за сегашното правителство, то ще съществува в променен или непроменен вид. Нещо повече, аз имам сериозни основания да мисля, че изборните резултати могат да консолидират парламентарната поддръжка за парламента, коментира социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!