Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Михаил Константинов: Шансът за вот 2 в 1 намалява

OFFNews 02 януари 2014 в 15:44 6751 9

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов

Все по-малки стават шансовете за избори „2 в 1" - евроизбори и парламентарни избори - през май 2014 г.

Това каза математикът проф. Михаил Константинов в интервю за агенция "Фокус".

По думите му това не изключва парламентарни избори по-късно тази година, например през есента.

Проф. Константинов очаква нестабилна работа на парламента: „Още от самото си формиране той изпадна в една неустойчива конфигурация, която не виждам да се е поправила през последните месеци. Този парламент е обречен да работи нестабилно. Това, което ме изненадва в случая е, че той всъщност изкара доста много. Аз в началото предсказвах по-бърз крах, но той намери някакъв начин да съществува."

Проф. Михаил Константиновпрогнозира, че двата големи блока - БСП плюс ДПС и десният блок около ГЕРБ - ще имат по 7-8 мандата на евроизборите. „В момента има оформени два големи блока. Единият е БСП плюс ДПС. Другият голям блок е някакъв вид десница с водеща партия ГЕРБ. Освен това има националистически вот, който не е малък, и новоизгряващи партии от типа на партията на Бареков. Очаквам двата големи блока да имат някъде по 7-8 мандата, тоест ако единият има 8, другият ще има 7, което ще остави още два мандата за други сили - например два мандата могат да отидат при националистите."

Той припомни, че на тези евроизбори България ще излъчи само 17 евродепутати, а не 18. „Това е така, защото след като Хърватска става член на Европейския парламент, тя е взела по един мандат на някои държави и ние сме една от тях", обясни той.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews