Quantcast

Михаил Константинов: Шансът за вот 2 в 1 намалява

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2014 в 15:44 5982 9

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов

Все по-малки стават шансовете за избори „2 в 1" - евроизбори и парламентарни избори - през май 2014 г.

Това каза математикът проф. Михаил Константинов в интервю за агенция "Фокус".

По думите му това не изключва парламентарни избори по-късно тази година, например през есента.

Проф. Константинов очаква нестабилна работа на парламента: „Още от самото си формиране той изпадна в една неустойчива конфигурация, която не виждам да се е поправила през последните месеци. Този парламент е обречен да работи нестабилно. Това, което ме изненадва в случая е, че той всъщност изкара доста много. Аз в началото предсказвах по-бърз крах, но той намери някакъв начин да съществува."

Проф. Михаил Константиновпрогнозира, че двата големи блока - БСП плюс ДПС и десният блок около ГЕРБ - ще имат по 7-8 мандата на евроизборите. „В момента има оформени два големи блока. Единият е БСП плюс ДПС. Другият голям блок е някакъв вид десница с водеща партия ГЕРБ. Освен това има националистически вот, който не е малък, и новоизгряващи партии от типа на партията на Бареков. Очаквам двата големи блока да имат някъде по 7-8 мандата, тоест ако единият има 8, другият ще има 7, което ще остави още два мандата за други сили - например два мандата могат да отидат при националистите."

Той припомни, че на тези евроизбори България ще излъчи само 17 евродепутати, а не 18. „Това е така, защото след като Хърватска става член на Европейския парламент, тя е взела по един мандат на някои държави и ние сме една от тях", обясни той.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.01 2014 в 13:41


Ей насила ще ме направите член на БСП,
За на хан кубрат брат му:да те светна,че никога ама никога не съм бил член на нито една партия,ама няма да ме правите на глупак с тези "всенародни "протести.
Както съм писал многократно тук ,съвсем други са проблемите пред народа.Защо трябва да превръщаме празника в негативизъм и омраза? сред протестиращите видях бивши зам.-министри, бивши висши държавни чиновници, които сега са никои. Те тъгуват по изгубените си кресла. Ето това видяха очите ми на „Батенберг” сред протестиращите 20-30-50 човека. Някой си прави шега с много важни и съществени неща. Някои хора заради лични интереси са готови да жертват цял един народ и да сеят омраза между хората. Лошото е, че ние като нация започваме да се поддаваме.

-Г-жо Чакърдъкова, напълнихте душата на цяла България с концерта си в първите минути на новата година! А каква е вашата равносметка за изминалата 2013 г.?

-Щастието идваше от това, че е здрава година. Слава на Бога, вече мога да кажа, че съм напълно възстановена здравословно. Това ме направи много щастлива още през 2012-та, което пък се отрази през 2013 г. Имах силите, вярата, енергията да направя новия си спектакъл „Най-голямото богатство”, който изнесохме в зала 1 на НДК три поредни вечери. Това бе голям успех. Българският фолклор направи прецедент в страната. 3 поредни дни пълнихме залата. През нея минаха 12 000 зрители, които излязоха много щастливи. Завърших годината с участието си на новогодишния концерт на площад „Александър Батенберг”. Чувството на водиш новогодишното хора в центъра на София е уникално. Най-щастлива ме прави щастието на другите. Когато аз съм част от приноса хората да бъдат усмихнати и радостни, се чувствам пълноценна и потребна. Много съм щастлива, много съм доволна, удовлетворена от постигнатото. Това е трамплин за 2014 г.

-Кога планиране да направите нов грандиозен спектакъл?

-Вече зала 1 на НДК е малка и тясна за нас, така че ще се преместим в по-голяма зала. Идеята е наведнъж да се съберем много хора и да си направим празник на душата. Това е целогодишна работа. Бях окрилена от всичко, което се случи тази година, защото моите сънародници показаха, че това, което правим аз и моят екип, им харесва. Това ми дава крила да мисля за следващия голям спектакъл, който ще подготвяме почти цяла година. Вероятно през декември ще направим красиво и грандиозно фолклорно шоу в „Арена Армеец”. То ще бъде адресирано към всички българи. Важното е да сме живи и здрави. Още утре започвам да се готвя за новия концерт.

-Оставихте тежките ви здравословни проблеми в миналото. Как се чувствате сега?

-Да, надявам се, че всичко лошо остана в годините назад. Близо 4 години се борих с тежко заболяване. Сега се чувствам наистина много добре. Минах обаче през доста тежък път. Уви, никой жив човек не може да дава за себе си гаранция за каквото и да било. Изведнъж видях как съм имала по 3 концерта на ден и на другия ден получаваш една нелека диагноза – рак. Човек не бива много-много да прогнозира живота си. Единственото, което си пожелавам на себе си и на всичко хора, е да сме живи и здрави. Сега съм о`кей. Дай Боже и занапред да е така.

-Кое за вас е най-голямото богатство?

-Здраве, сила, мир и любов. Това е най-голямото богатство не само за мен. Това е за всеки един човек. И продължението на песента, която аз изпълнявам е: „Това никъде не се продава и с пари не се купува”. Това е истината и трябва да я проумеем. Когато имаме тези 4 неща в живота, тогава човек може да успява във всяка една посока, във всяко едно начинание. Когато е здрав, когато има силата, когато има мир и любов, човек може да успее. Едно от тези четири елемента да липсва и човек излиза извън релси.Ето вижте какво се случва в Сирия – войната обърна живота на стотици хиляди за един миг. Те загубиха семействата си, бизнеса си. Сирийските бежанци се лутат сега немили-недраги по света. Страхувам се от войната. Затова пожелавам мир, защото без мир настъпва краят на всички мечти. Целият живот се съсипва. Трябва да бъдем малко по-разумни и по-мъдри, да запазим мира, а не народът да се дели, да се разделя нацията, да се всява само омраза и негативизъм. Това ще доведе до лош край. Това е непростимо.

-И у нас хората са разделени…

-Някой си прави шега с много важни и съществени неща. Някои хора заради лични интереси са готови да жертват цял един народ и да сеят омраза между хората. Лошото е, че ние като нация започваме да се поддаваме.

-Политиците ли имате предвид?

-Да, кой иначе да го прави това?! Някой има интерес това да се случва. Не съм против протестите, не съм против това сетивата ни да са изострени, но да имаме да търсим алтернативи, не само да викаме „Оставка”. Добре, ще има оставка, но дайте да видим какво следва, предложете ми алтернативно правителство, кой какво ще свърши и какво ще направи. А не просто едните да паднат, за да седнат другите.

-Музикалните ви изпълнения навръх 1 януари също бяха съпроводени с викове „Оставка”.

-Медиите обърнаха внимание на „Оставка”, а никой не пресъздаде настроението на хората. Какво се случи на този площад, докато ние пеехме 40 минути. Защо цял ден медиите на 1 януари се поддадоха на тези 20 или 50 нещастни душици, извинявам се за израза, но ще го кажа. Ще кажа и защо са нещастни душици. Не може с чужда пита да правиш помен. Бяхме се събрали, за да отпразнуваме Новата година, да си вдъхнем вяра и надежда. Кой им даде правото да викат „Оставка” там? За мен това е нещастието! Дали са им платили, или не са им платили. Те не могат да ме убедят, че са дошли да викат от своя гледна точка и са били много ентусиазирани. Аз им казах: „Днес ще празнуваме! От утре пак ще стачкуваме.” Питам – кой им даде правото да помрачат празника на цял народ? В този ден не трябваше да им се обръща внимание. В този ден не ги подкрепям. Не можеш да минаваш границата. На площада казах: „Обичайте се! Любовта ще промени света, а не омразата”. Кои са тези 30-ина викащи „Оставка”, които искаха да развалят празника на останалите десетки хиляди на площада и милионите през екрана? Защо трябва да превръщаме празника в негативизъм и омраза?

-Явно сте против протестите.

-Не, аз не съм против протестите. Но трябва да бъдем аргументирани – защо, къде и кога го правим и каква е нашата цел. Според мен целта на момента е просто да паднат едните, за да дойдат другите. Защото сред протестиращите видях бивши зам.-министри, бивши висши държавни чиновници, които сега са никои. Те тъгуват по изгубените си кресла. Ето това видяха очите ми на „Батенберг” сред протестиращите 20-30-50 човека.

-Г-жо Чакърдъкова, да се върнем на позитивните неща. Как прекарахте празниците, вие ли бяхте майстор на трапезата?

-На Нова година бяхме в София на концерта и нямаше как да готвя. Прибрахме се чак в 6 часа сутринта. За Коледа си бяхме вкъщи. Тези дни при мен идват много приятели, с които ми е много, много приятно да се видя. Сега си слагам красива престилка, подарък от децата ми, които бяха в Америка, запретвам ръкави и готвя. Чакам с нетърпение да се отдам на другото ми хоби – готвенето. То ме зарежда с позитивизъм.

-С какви манджи ще нагостите вашите приятели?

-Ще направя пастърмалък, който се готви в нашия край, и ще сложа капама. Иначе ще предложа и актуалните за сезона туршии.

-Шапката е вашият постоянен атрибут към различните ви носии. Колко шапки имате и кой ви ги шие?

-Шапката е една и съща, но имам 3 различни цвята от нея. Изработени са в Скопие. Там ни везаха костюмите за последния спектакъл. Тук моя приятелка дизайнерка ги ши. В Македония правеха сърмата.

-Какво пожелавате на хората за тази година?

-Обичайте се! Усмихвайте се! Прощавайте! Иначе сме погубени

03.01 2014 в 13:17

Щом не се изразява праволинейно-демократично и герберастично значи е член на БСП. Егати логиката, пък после се чудят защо България почервенява?!...

03.01 2014 в 13:08

Спиртосания е типичен член на БСП. Чака маг Сибила да му каже какво ще се случи и после вярва и изпълнява. За едно нещо Буда беше много прав - в България има много лош мат'риал.

02.01 2014 в 21:10

просто минавах и нямаше да коментирам ако духчето не беше ни поднесло тази тава със кисело зеле и вътре маг някаква си..добре че българският не е популярен език ..иначе сраааам голям срам...много идиоти много нещо ..но това е което остана на тази територия

02.01 2014 в 20:00

В предаването „Горещо” на Венета Райкова по Нова телевизия маг Сибила предрече, че правителството няма да падне: „Какви са тия глупости, които ги говорят? Времето, което е предвидено за това правителство ще остане. ГЕРБ ще се разцепи на три и изобщо няма да влезе в следващото Народно събрание. ГЕРБ няма да ги има, защото са много корумпирани. Много далавери на ГЕРБ и ДПС ще излязат, Христо Бисеров беше първият, който си провлачи краката.

Бойко като му казах да махне Цветанов и оня, грозният, другият, финансовият, все го забравям, Симеон Дянков, той не ме послуша и те де факто му провалиха всичко. Цветанов и Бойко се дабнат, нищо, че се правят на приятели, всеки има компромати срещу другия и се дебнат. Всеки държи другия с някакви компромати”, прогнозира Маг Сибила.

„Плевнелиев сам ще сдаде поста на президент заради компромати и жена ще заеме поста, и ще се справи блестящо. БСП ще изведе държавата от кризата. Станишев го виждам даже на световната сцена. ДПС също се разцепи. Бойко и Цветанов – в затвора.”, каза още маг Сибила.

„Трите енергоразпределителни дружества ще бъдат изгонени, ще излязат много далавери. Две трети ще падне цената на тока.”, предрече още ясновидката.

02.01 2014 в 19:20

Прави некоя пара човека. Явно червеногъзите му плащат на парче-интервю. Той пък ги гъбарка с мънкяне. Но общо взето, пробутва им опорните точки и за това прошка няма. Скоро и думата "професор" ще стане мръсна дума.

02.01 2014 в 18:42

...тоя май е професор по всичкознание и е във всякя манджа мерудия...кой го пита кой номер гащи носи...

02.01 2014 в 17:28

Тоя математик се гласеше за пост в герб,но нещо не го огря.Май много се изживява като политолог и разбирач.Аз също мисля че ще има избори 1в1 но за президент,защото този п__ьо плевнев едвали ще издържи до края на тази година.

02.01 2014 в 16:38

Това ли е последната опорна точка?