Мигрантският натиск у нас е чувствително по-малък, заяви проф. Чуков

''Бежанците напускат, защото не могат да се оправят на трудовия пазар''

OFFNews 17 март 2024 в 18:02 1122 1

Снимка БГНЕС

Мигрантският натиск у нас е много по-малък в сравнение с три, четири, пет години назад. Сега бежанските центрове в България са пълни под 50%, а мигрантите наброяват малко над 4000, заяви арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "120 минути" по бТВ. Той коментира и ситуацията в Червено море, като посочи, че хутите твърдят, че вече имат балистични ракети с обсег 1000 км и започват да бомбардират кораби в Арабско море.

По отношение на мигрантите у нас, проф. Чуков допълни, че сега натискът е чувствително по-малък и се усеща. Според него много от тези, които са придобили статут на бежанци напускат, защото не могат да се оправят на трудовия пазар.

"България и Гърция нямат миграционни програми, помощи. Няма перспективи на този етап да посрещнем онази вълна, която се случва в Западна Европа", каза проф. Чуков.

По думите му балканският поток мигранти е между 20 и 25% от целия, който идва в Европа, а маршрутът на бежанците вече е основно през Италия.

"Тунис – Италия, Либия – Италия. Обстановката се промени – ако до този момент имаше една фондация, която събираше тези хора и с кораби ги извозваше до европейското крайбрежие, сега с тази работа е натоварен "Вагнер". Руснаците са там на място и са много активни. От информация от разузнавателните служби се разбра, че една от техните задачи е африканците да бъдат стимулирани да вървят на север към Европа", посочи още Владимир Чуков.

По отношение на хутите и ситуацията в Червено море, той коментира, че йеменските бунтовници са организирана сила, а САЩ водят най-голямата морска война след Пърл Харбър точно в южната част на Червено море.

По думите му ситуацията е много сложна, тъй като хутите имат подкрепата на Иран, включително офицери от "Хизбула" и иракчани от шиитските милиции. Затова е много трудно да се преговаря с тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!