МФ към Борисов: Губим милиард по Плана заради некадърност и безотговорност? Да, на Вашето правителство

OFFNews 05 юли 2022 в 14:51 14919 6

Асен Василев

Снимка БГНЕС/архив

От министерството на Асен Василев отговориха на критиките на Борисов

Министерството на финансите отговори на критиката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви днес: „Това правителство и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване и вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност“.

Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост, обясняват от МФ.

В подписаната от правителството на г-н Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 г. Данните за този растеж са финализирани към юни 2022 г., на базата на което е направено намалението за страната ни, защото България има по-добри икономически показатели от средните за ЕС. Промяната в средствата от ПВУ е в резултат на по-добър от очаквания икономически растеж за 2021 г. Тъй като българската икономика надвиши очаквания към февруари 2021 г. растеж, докато други европейски икономики се представиха под очакванията и на базата на приетата в началото на 2021 г. правна рамка към тях бяха пренасочени средства между държавите-членки. 

Режат ни милиард по Плана заради добри резултати в икономиката. Според Борисов това е провал и некадърност

Преизчислението засяга всички държави членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 млрд. евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения.

Изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове. Преизчисляването не налага на този етап промени в него, твърдят още от министерството на финансите. 

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна, съобщават още от МФ.

ГЕРБ отговориха

Днес следобед от пресцентъра на ГЕРБ излязоха със следната позиция, провокирана от становището на МФ:

"Известно е, че Бойко Борисов и неговите правителства са виновни за всички минали, настоящи и бъдещи управленски провали на Асен Василев и “промяната”. Това, което се опитваме да разберем е, защо година и половина преди крайния срок за сключване на договори по Националния план за възстановяване, правителството Петков - Василев не е сключило нито един договор и не е платило и една стотинка. Това е същественият въпрос."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

7

Име на профила

05.07 2022 в 21:15

Сумсамони, само да попитам: кой точно ви е освободил и от какво?

В смисъл, буквално имаме булевард на име Цар Освободител, ама твоите хора нещо го разстреляха... Заедно с жена му и с децата му...

Та за кого по-конкретно говорите?

1000

5

Слънце

05.07 2022 в 18:55

Samusoni ама пий си витаминките редовно не се отпускай

14569

4

случайно прочетох

05.07 2022 в 17:56

Асен Василев не трябва да разяснява на ГЕРБ елементарни неща безплатно!
Предлагам да им взима 10000лв на минута за уроците по икономика и по елементерна математика!

5926

3

pisnamiotmutri

05.07 2022 в 17:35

Ама да ходят мисирките да вкарват Борисов в оправдателен рвжим за лъжите. Аман от страхливци

75

2

230 млрд баксов

05.07 2022 в 15:40

поредния автогол на тиквоПитека "антикомунист"