Местан: Оставка на 5 август, а може и по-рано

OFFNews 27 юни 2014 в 15:45 4711 5

Лютви Местан

Ако изборите бъдат насрочени за 5 октомври, в Конституцията е разписано, че кабинетът трябва да подаде оставка два месеца по-рано, но това може да се случи и преди това.

Това обясни пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ДПС Лютви Местан след проведените по-рано консултации за датата на предсрочните избори. Според Местан точната дата на оставката вече не е от ключово значение, защото партиите са успели да постигнат съгласие.

Във връзка със случващото се около Първа инвестиционна банка Местан призова гражданите да бъдат спокойни:

"Няма съмнение, че постигнато съгласие днес между основните политически сили е много силен знак към всички български граждани - да бъдат спокойни, че има държава, която няма да допусне да се засягат интересите им."

Той уточни, че на срещата е постигнато съгласие, което е от изключително значение, предвид факта, че се правят умишлени опити за дестабилизация на банковата система.

"В такива ситуации политическата зрялост, държавническата отговорност предполагат държавата с цялата си мощ да се изправи срещу всички опити за дестабилизиране на най-стабилната институция в България - БНБ и банките", посочи Местан.

Той коментира, че слуховете около ПИБ са умишлено създадени и целят да дестабилизират доверието в банковата система.

Местан е категоричен, че тя е стабилна и повод за притеснение няма. Лидерът на ДПС подчерта, че е важно партиите с общи, консенсусни усилия да се справят с "провокациите срещу реално стабилната банкова система в страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!