Местан: Не съм против преференциалния вот

OFFNwes 05 декември 2014 в 15:03 2329 0

Лютви Местан

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че не е против преференциалния вот, но не във варианта, в който в момента се прилага.

Той коментира днес отстраняването на двама депутати от парламентарната група на ДПС - Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Преди седмица зам.-председателят на ДПС Тунчер Кърджалиев мотивира отстраняването им с факта, че са влезли в преференциален вот.

Местан отрече изключването на Хюсмен и Палев да е заради самата преференция, въпросът бил етичен. Има постигнато съгласие между самите кандидати в съответните листи, че няма да организират преднамерено преференциален вот, уточни Местан.

"Ако в България въведем принципа на отворените листи избирателите да подреждат от първо до последното място, това е едно. Тогава има логика. Ако беше въведена такава преференция, в нея има логика. Има 10 европейски държави с отворени листи.

Никъде в Европа не е възможно с 27 гласа 8-мият да стане 1-ви. Имаме избрани депутати с 800 гласа, което означава, че 56 – 70 гласа биха преподредили листите. А това са гласовете на едно семейство. Преференциалният вот не може да бъде изроден до семеен вот, до родов вот, до вота на едно село и една община", комeнтира днес Местан.

Той обяви, че ДПС е готова на дебат за преференциалния вот, но при прилагане на принципа на отворените листи, тоест избирателите да подреждат от 1 до 8, 18 или 20 място, колкото е борят на посочените кандидати.

Ако ще се върви към преференциален вот, вторият възможен подход е регистрация на национални листи – партията регистрира 240 кандидати и тогава е допустимо и бихме подкрепили преференцията да не е 7, а 5 процента, уточни лидерът на ДПС.

Относно избора на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисия по културата и медиите Местан коментира, че това е проблем на управляващото мнозинство и това е една от персоналните характеристики на тази власт.

Местан обяви още, че му е много любопитен отговорът на Реформаторския блок по този въпрос, защото ако кабинетът "Борисов" и занапред би имал проблем с подобни казуси, то тези проблеми ще са породени от абсолютно непреодолимото условие, с което Реформаторският блок принуди Борисов да приеме Патриотичния фронт като официален партньор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови