Менда Стоянова иска среща с президента - ще му обясни, че лобирала за 3 млн. души с 'гражданска застраховка'

OFFNews 13 ноември 2018 в 08:20 3724 7

Министърът на финансите Владислав Горанов и председателят на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова ще искат среща с президента Румен Радев, за да му обяснят аргументите си относно промените в Кодекса за застраховането и вдигането на данъците за старите автомобили.

Пред Нова тв Стоянова обясни, че държавният глава трябва да е наясно с детайлите.

От думите ѝ стана ясно, че този ход на управляващите се прави след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи. Първите в партията са коментирали причините за протестите в страната и поставените искания, „които президентът доста добре систематизира в неговото изказване“.

„Аз мисля, че ние като народ трябва да изберем искаме ли да защитим децата и нашето здраве, искаме ли да се превърнем в сметището на Европа, когато там се забранят дизеловите автомобили“, каза Стоянова.

Тя е категорична, че няма да изтегли предложението си за таван на обезщетенията при изплащането на Гражданската отговорност, но от думите ѝ стана ясно, че предложението вече е претърпяло промени - таванът ще важи за разширения кръг лица, които след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, вече имат право да завеждат искове. Според Стоянова това ще натовари значително застрахователните компании.

Тя се аргументира с доводите, с които застрахователите защитават искането за налагане на лимит при "Гражданската отговорност" - за миналата година са платени 280 млн. лв. по искове, а само за три месеца, след като ВКС е разширил кръга на хората с право на претенции, са постъпили искове за 100 млн. лв.

Стоянова обясни, че нейното предложение не е лобиране в полза на застрахователите, а е "лобиране за 3 млн. души гражданска застраховка". Причината е в това, че с предложението за лимити се предпазва финансовата система на страната, ще бъдат предотвратени фалити, което пък от своя страна предпазва гражданите. Менда Стоянова каза, че управляващите не искат увеличение на Гражданската отговорност дори и до 400-500 лв. и нейното предложение би предотвратило точно това увеличение. 

"Не говорим само за това, че хората трябва да плащат повече, а и за сигурността на финансовата система, защото, когато намалеят приходите, това означава, че ще има фалити, а фалитите засягат всички застраховани. В никакъв случай институциите не трябва да имат разнопосочно виждане в тази посока", категорична е Стоянова, според която и със 100 лева да се дигне застраховката, това е много за гражданите.

Точно за това тя иска и срещата с президента.

"Днес ще поискам среща с президента заедно с финансовия министър, за да му разкажем как стоят нещата и неговата позиция, наистина да бъде информирана позиция и се надявам, че тогава той би подкрепил такова предложение", смята депутатът от ГЕРБ.

Тя е категорична, че никой „не наказва бедните“, както твърди държавният глава, и се аргументира с бюджета, в който са заложени повече разходи за социални дейности, пенсии и за увеличение на заплати в държавната администрация.

Президентът е много сериозна институция с висок рейтинг и за мен той трябва да е в детайли на проблемите, когато прави своите изказвания. Аз ще се постарая, ако той ме приеме, да му обясним проблема със застраховките, и тогава той ще застане на наша страна. Въпрос на данни, въпрос на подробности и мисля, че той трябва да има подобни разчети и за други сфери, за които има определени искания от протестиращите, каза още тя.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  10372

  7

  elbarbudo

  13.11 2018 в 10:46

  Личната данъчна на цар киро какво може да обясни?

  10571

  6

  Hissarion

  13.11 2018 в 10:42

  Вдигането на данъците за стари коли и забраната за горене на гуми и битови отпадъци са мерки, които засягат сравнително по-бедните граждани. И в двата случая обаче държавата вместо да представя глупости за увеличените заплати на чиновниците, трябва да предложи на хората удобна алтернатива и стимул да се откажат от фалшивото удобство, което им дават тези навици. Тази алтернатива в единия случай е достъпна санитарна инфраструктура, в другия случай е удобен обществен транспорт. И двете неща у нас са съсипвани в продължение на години. С други думи Герб берат плодовете на собственото си безхаберие, което пак се опитват да замажат с малко пари на ръка.

  6102

  5

  Стърголета

  13.11 2018 в 10:15

  В този род на мисли ...
  https://offnews.bg/ikonomika/vzimali-li-sa-deputati-honorari-ot-zastrahovateli-pita-institutat-za-691821.html

  12329

  2

  Шопа

  13.11 2018 в 09:27

  Няма какво да обяснявате, всички ви разбраха много добре.
  Оставка и хващайте пътя .... продажници.

  17158

  1

  aviatora

  13.11 2018 в 08:47

  Не ви вярваме, продажници!
  Горанов да обясни на президента как се строи къща за милиони.
   
  X

  Сърбия - приятел или враг