Механизмът на преговарящите за ново правителство: Програма за 6 месеца и после вот на доверие

Специалните служби не трябва да участват в политически боричкания, смята Атанас Атанасов от ДБ

OFFNews 05 юли 2022 в 09:29 1766 1

Атанасов

Снимка БТА

Атанас Атанасов

Програма за шест месеца и след това вот на доверие - това е механизмът, който се обсъжда от партньорите от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" при опита за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент, обяви Атанас Атанасов от ДБ пред Нова тв.

"По принцип вот на доверие трябва да се търси във всеки един момент, но тъй като тук се уточнява период от 6 месеца с тези мерки, след това трябва да последва нещо", обясни той.

По думите му ако тази половин година се пропусне, ще последват много сериозни последици за държавата. Най-вече за парите от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост. Днес партньорите ще обсъждат промени в сектора на здравеопазването.

"Условието за тези пари е да бъдат създадени условия, при които да има реален механизъм за борба с корупцията. Много е важно КПКОНПИ да заработи, защото последната една година не сме чули да е свършила каквото и да е било", поясни Атанасов.

Той допълни, че като отговорна политическа сила ДБ ще направи всичко необходимо да не се стига до избори, ако президентът реши да им връчи мандата и в случай, че "Продължаваме промяната" не успее.

Атанасов бе категоричен, че специалните служби трябва да бъдат политически неутрални. Генералът коментира изказване на Ивайло Мирчев, че Държавната агенция "Разузнаване" и военното разузнаване не работят в интерес на страната и че е необходима реформа в службите. 

"Имам притеснение от следното нещо. Вчера видях, че Военното разузнаване публично е реагирало на изказването на г-н Мирчев. Това е недопустимо. Не може специалните служби да участват в политическите боричкания в страната. Моето подозрение е, че това е поръчано от президентството и създава сериозен проблем за доверието в работата на службите. Руският шпионаж у нас е в различни сфери и действа с различни методи. Сигурен съм, че има такива, на които се плаща. За да има арестувани обаче, трябва да бъдат събрани годни доказателства", бе категоричен депутатът и съпредседател на ДБ.

По повод на ескпулсирането на 70 руски дипломати Атанасов заяви: "Някои от хората, които застанаха на позиция, че това е било правилно действие, го направиха изключително лицемерно. Държавите, които са членове на НАТО, би трябвало да предприемат конкретни действия за ограничаване на руското влияние и пресичане на работата на руския шпионаж".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

1

Maxim

05.07 2022 в 14:00

Е ми щом военното разузнаване публично е реагирало на изказването на г-н Мирчев това е публично признаване, че е работило за руските интереси в ущърб на България.
 
X

Подкастът на OFFNews