Механизъм за разследване на главния прокурор ще има... напролет

ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП бламираха последния опит за съдебна реформа. Трите формации отказаха да съкратят срока за промени между четенията

Йорданка Веселинова 31 януари 2023 в 17:54 3192 7

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Иван Гешев

Механизъм за разследване на главния прокурор ще има напролет. ГЕРБ, ДПС и БСП бламираха последния опит за прокарване на промените, считани за първа стъпка към съдебната реформа.

Рано тази сутрин парламентарната правна комисия се събра на извънредно заседание, по време на което обедини всички законопроекти за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Следваше да се обяви, че има изготвени общи законопроекти, за да могат да започнат да текат сроковете между двете четения. Това обаче се случи около 17 ч., по време на закритото за медиите пленарно заседание.

По-рано през деня бившият правосъден министър Надежда Йорданова от ДБ поиска да бъде обявено, че е изготвен общ законопроект, но зам.-председателят на НС Росен Желязков отговори, че нямало постъпило такова съобщение. Дяволът обаче е в детайлите - въпросното съобщение следва да бъде изпратено от председателя на комисията - Радомир Чолаков от ГЕРБ, като то трябва да бъде прочетено от председателя на НС. Това се случи седем часа след заседанието на правната комисия.

Сроковете обаче не бяха намалени. Депутати, присъствали на заседанието, съобщиха пред OFFNews, че предложението срокът да бъде намален на три дни, направено от "Демократична България", е било отхвърлено - ГЕРБ-СДС и ДПС са гласували "против", БСП - "въздържал се", а ПП, ДБ, БВ и "Възраждане" - "за".

Срокът започва да тече днес и изтича следващият вторник, когато 48-ото НС ще е в историята. Така механизъм за разследване на главния прокурор ще има най-рано напролет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4738

7

Того

01.02 2023 в 04:36

Институцията главен прокурор трябва да бъде премахната. Върху прокуратурата трябва да има съдебен контрол. Прокуратурата трябва да се извади от съдебната власт.

1236

6

БотоксПутю

31.01 2023 в 21:24

Може и когато цъфнат налъмите в женската баня.

865

5

Constanza

31.01 2023 в 21:08

Това "напролет" ми звучи като "на куково лято".

1236

3

БотоксПутю

31.01 2023 в 20:20

Машалла Дончо, евалла!

1000

2

Дон

31.01 2023 в 19:52

Крадците, реват против Гешев, единствения прокурор ,който имаше куража да разрита олигархията и да се опита да направи България европейска и правова държава, където всички са равни пред закона...но мафията не дава...и няма и да даде!!!