'Медицински одит' проверява дали работещ у нас гинеколог е осъден в Македония

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2018 в 14:16 2568 0

Изпълнителна агенция "Медицински одит" към Министерството на здравеопазването проверява информация от медийни публикации, според която осъден в Македония лекар работи в Медицински център "Майчин дом". 

Информацията по случая дойде от разследване на македонската "Нова телевизия", цитирано от Канал 3. Според разследването д-р Николче Дамчевски има двегодишна ефективна присъда, потвърдена от Апелативния съд в Скопие, и забрана да работи като лекар в рамките на 8 години. 

В присъдата срещу Николче Дамчевски пише, че "като гинеколог той има вина за тежки престъпления извършени срещу здравето на хората и фалшифициране на документи". Пред съда той е признал вината си и по двете обвинения.

Македонската телевизия обяснява, че Дамчевски е лъгал македонска пациентка в продължение на 9 месеца, че е бременна. Разследването установило, че Дамчевски работи в Медицинския център "Майчин дом", както и частна болница в София.

Въпреки че е с отнет лиценз, Дамчевски станал член на Българския лекарски съюз от август 2018 г. 

От БЛС потвърждават това пред македонската телевизия, като обясняват, че той е представил документ, според който е член на Лекарската камера на Република Македония от 17 март 2016 г., както и такъв, според който не е осъждан. 

От ръководството на медицинския център обявиха, че са сезирали "Медицински одит" във връзка с публикациите, свързани с д-р Николче Дамчевски, като до изясняването на обстоятелствата по случая осъществяваната от него медицинска дейност се преустановява. 

Д-р Дамчевски има българско гражданство и е завършил своето медицинско образование и следдипломно обучение в България.

Той не е служител на СБАЛАГ Майчин дом и няма трудово правоотношение нито с болницата, нито с медицинския център към нея. Дейността, която осъществява, е основана на граждански договор към медицинския център, за сключването на който са спазени всички правни и административни процедури, обясниха от медицинския център.

Според тях д-р Дамчевски е предоставил всички изискващи се от българското законодателство документи за извършване на медицинска дейност – диплома за висше медицинско образование, свидетелство за призната специалност по акушерство и гинекология и удостоверение за членство в Българския лекарски съюз от м. август 2018 г. Въз основа на тези документи той е получил регистрация и право за упражняване на извънболнична медицинска помощ от Столична регионална здравна инспекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X