Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мавродиев се срещна с ген. Уесли Кларк

ОFFNews 16 юни 2015 в 20:13 3134 3

Стоян Мавродиев и генерал Уесли Кларк проведоха среща в заключителната част от работната визита на председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) в САЩ. Предмет на разговора между председателя на българския финансов регулатор и бившия главнокомандващ на силите на НАТО в Европа беше темата за икономическата и финансова стабилност в контекста на сигурността в глобален план, както и ролята на независимите надзорни институции за поддържането и развитието на световните финансови пазари, се казва в прессъобщение на КФН.

Във фокуса на срещата между Стоян Мавродиев и генерал Уесли Кларк, който е почетен съветник на румънския министър-председател Виктор Понта по икономически въпроси и въпроси на сигурността, е била и ситуацията на Балканите и в Югоизточна Европа, и специфичните предизвикателства пред институциите за запазване на икономическата и финансова стабилност в региона.

По време на работната си визита във Вашингтон Стоян Мавродиев се е срещнал още с Виктория Есър, помощник-секретар на Министерство на финансите на САЩ. разговорите с нея са били с акцент върху финансовата стабилност и взаимодействието между двете държави в борбата срещу финансови престъпления като прането на пари, пазарните манипулации, финансирането на тероризма и свързаната с тях киберпрестъпност, както и мерките за преодоляването им в дългосрочен план.

Спазването на санкциите във финансовия сектор, налагани спрямо различни лица, компании и държави, във връзка с украинската криза, са били друга важна тема на срещата. От американска страна е изразена готовност за подпомагане на България в изброените области на сътрудничество. Това включва подкрепа за българската Комисия за финансов надзор чрез засилен обмен на информация с институциите в САЩ, както и чрез специализирани обучения на експерти от КФН за подсилване надзорния капацитет на регулатора, с цел превенция и справяне с финансови измами.

Размяната на информация за сключени сделки с финансови инструменти и движения по банкови сметки, блокирането на средства, събирането и обменът на данни за лица и компании, са били предмет на обсъждане при посещението в Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) във Вашингтон. Дискутирани са и надзорните действия, които могат да се предприемат по реда на меморандума на Международната организация на надзорните органи за ценни книжа (IOSCO), по който и КФН, и Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ, са страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!