Машините за гласуване поскъпнали със 75%?!? ЦИК няма да преговаря за цената

OFFNews 05 юни 2021 в 14:53 4566 0

ЦИК няма да преговаря за цената на поръчката за доставка на машини за гласуване предстоящите парламентарни избори. Но е готова да преговаря с всеки, който може да изпълни условията на поръчката, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНТ.

Това стана ден след като от компанията "Сиела Норма", която доставяше машините досега, обявиха, че заделените 6,5 млн. лв. не стигат за доставка на 1500 машини. Според дружеството поръчката би струвала поне 15 млн. лв. - защото доставчикът "Смартматик" повишил единичната цена на устройство със 75% от април досега, а причината били кратки срокове на изработка и други допълнителни разходи.

"В решението на ЦИК е определена максимална цена за тази поръчка. Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената мисля, че е излишно да се обсъжда", коментира днес Томов.

Той уточни, че цената от 6,5 млн. лв. е била определена на базата на  офертата и поръчката на "Сиела Норма" за изборите на 4 април. Според него опцията да се вземат машини от друга страна е невъзможна, тъй като няма достатъчно време.

"Избори в България са правени и без машини. Правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнително количество машини", заяви Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!