Маркет линкс: При вот за парламент сега ГЕРБ пак е първа, местните избори може да променят всичко

OFFNews 25 октомври 2023 в 09:40 3301 1

Проучване

Снимка Маркет линкс/бТВ

Ако днес се проведат парламентарни избори, ГЕРБ ще получи подкрепа от 23,6% от гласуващите българи, ПП-ДБ - 17,5 на сто. Трета ще е ДПС с 12,4%, следва Възраждане с 11,1 и БСП със 7,9 на сто. ИТН с 2,8% много вероятно няма да влезе в следващо народно събрание. 

Има по-силно изразена борба за трето място, каза социологът Добромир Жевков от "Маркет линкс" по бТВ. Данните са от проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“ сред 1032 лица от 26 септември до 8 октомври. 

Всичко това може да се промени след местния вот и да се случат размествания, коментира още Живков.

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие сред политическите фигури в страната. По думите на социолога това обаче се дължи не толкова на нарасналото одобрение към него, а на намаляването на негативното отношение.

Според проучването най-голямо е недоверието към Народното събрание – 63%. Следват съдът и прокуратурата с 59% и 58%. На четвърто място е правителството с 53% неудовлетворение.

По думите на социолога обаче има плавно нарастване на доверието в правителството и към основните политически фигури.

„Този кабинет стартира с много ниска точка на доверие изцяло в институциите и политическия елит. В известна степен е нормално да виждаме подобрение. Има успокояване в нацията, коментира още Добромир Живков. 

------------------------------------------------

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1032 лица над 18 г. в страната в периода 26 септември – 8 октомври 2023 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!