Мария Капон: Не искаме да влизаме в капана на служебния кабинет за пенсиите

OFFNews 27 юли 2021 в 19:04 3823 2

Не искаме да влизаме в капана на служебния кабинет за начина, по който се актуализират пенсиите, заяви Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме" пред бТВ. 

"Ние искаме минималното увеличение на най-ниските пенсии да бъде поне 369 лв. Ще ви кажа защо е капан – защото разхвърляно върху всички пенсии става въпрос от 300 лв. пенсиите да станат 341 лв. И забележете – вътре в тези 340 лв. са включени 50-те лева, които са за мярката по COVID. Тоест най-ниските пенсии ще се намалят, както каза г-жа Зайкова, която аз много обичам. В джоба, в портмонето ще има 10 лв. по-малко според проекта, предложен от служебния кабинет, когато добавим добавката, която беше временна добавка за COVID, а ние виждаме, че все още не сме излезли от ситуацията", коментира Капон.

По думите й коалицията настоява повишението да е на два етапа, но "трябва да гарантираме, че сега няма да струва това на бюджета 130 млн., а може да струва 155 млн. лв."  

Тя беше категорична, че има пари в бюджета за вдигане на пенсиите.

"Ние държим на социалните мерки, които сме обещали. Една от тях е, първо, приемаме, че ако е възможно да има това увеличение, и на втора стъпка да има преизчисляване. Абсолютно категорично трябва да намалим първо ножицата, защото намалявайки ножицата, някак си обидно е да говорим дали 340 или 369 лв. Нека да се опита някой да живее с 300 лв. Тук не е въпрос колко е справедливо, тук е въпрос и на човешко отношение, трябва да успеем поне да прекрачим малка част над инфлацията", обясни Мария Капон.

Тя допълни, че няма как да се достигне инфлацията и това трябва да се каже честно на хората. Според нея има разбиране по въпроса от представителите на ИТН. Преговори вървят всеки ден, като утре ще се обсъждат проблемите в земеделието и екологията.

Капон коментира и предложението на председателя на парламента Ива Митева пленарните заседания да са само две седмици и две седмици да се работи в комисиите.

"Нашата парламентарна група е категорично против още първоначално на това предложение, въпреки че това е европейска практика да има две седмици за комисия, една за пленарни заседания и една за региона. Но едно е да говорим за Европейския парламент, друго е да говорим за нашата действителност. Ние смятаме, че трябва енергично да работим в Народното събрание. Нямаше такова предложение в проекта на временната комисия по организацията и правилника на Народното събрание. То е единствено за мислене за бъдещето", заяви Мария Капон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

2

Райграс

29.07 2021 в 12:49

Позорно е държава в ЕС , каквато сме , да има хора които се хранят от кофите за отпадъци ! Ясно е , размера на пенсията трябва да отговаря на внесените осигуровки ! Но най-бедните трябва да имат шанс за оцеляване ! Не трябва да съществува пенсия по-ниска от екзистенц минимума за живот !