Марешки щял да обединява дясното

OFFNews Последна промяна на 19 ноември 2017 в 14:07 3419 0

Лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки и председателят на БСДП Йордан Нихризов положиха подписи под документ, който изтъква причините за "дълбоко разделеното и противопоставено българско общество" и указва крачките към "вярната посока в бъдещето", съобщиха от пресцентъра на ВОЛЯ. 

Двадесет и осем години след началото на прехода към гражданско общество с пазарна икономика сме свидетели на: сринато доверие във всички институции; неефективна съдебна власт и безнаказано нарушаване на законите; колапс в здравната и образователната система; демографски срив; неконтролируема битова престъпност; 42% работещи бедни; олигархично управление без демократически ориентири; апатия и неграмотност", се казва в увода на споразумението.

Приоритетите, които двете проевропейски ориентирани и националноотговорни партии заложиха в споразумението са: утвърждаване на демократични свободи и социална отговорност; повишаване на жизненото равнище и националното самочувствие; подпомагане на институционалното укрепване на държавните органи; радикална и ефективна реформа в правораздавателната и съдебната системи; въвеждане на правила за премахване на корупцията, картелите и контрабандата; ограничаване на претъпността; подкрепа на родното производство; осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване: извеждане на образованието и културата като елементи на националната сигурност; утвърждаване на международния авторитет на България.

"Започваме нашият път към обединение на дясното политическо пространство. От времето на Костов, дясното няма реален лидер и резултатът е, че стотици хиляди избиратели бяха лишени от парламентарно представителство. ВОЛЯ е естественият център, около който ще се обедини дясното. Уверени сме, че изходът от ситуацията не е в популистка надпревара, нито в търсенето на нови врагове. ВОЛЯ е естествената алтернатива на порочното статукво и ние ще бъдем на мястото си", коментира Веселин Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови