Марешки пак иска мораториум на нови сделки за оръжие

Георги А. Ангелов 12 април 2020 в 16:05 10173 0

Веселин Марешки

Партията на Веселин Марешки - „ВОЛЯ-БЪЛГАРСКИТЕ РОДОЛЮБЦИ“ иска мораториум върху новите сделки за закупуване на военна техника за Българската армия и ще внесе утре предложението за това.

В прессъобщение се казва, че е предвидено държавата да заплати за тях още 2, 448 милиарда лева. В него се припомня, че за двете решение на парламента за купуване на два нови бойни кораба за 984 млн. лева и друга техника за над 1,4 млрд. лева (има се предвид проекта за 150 бойни машини за пехотата бел. авт.).

От “Воля” пропускат да отбележат, че схемите за купуване и за двата големи проекта за модернизация на армията предвиждат дълъг перидо на изплащане. За бойните машини, през първите 8 години България ще плаща по 100 млн. лв. годишно и 150 млн. на осмата година. Дотогава армията трябва да има на разположение машини, гарантиращи оперативна готовност на три батальонни групи с бойна и специална техника. При сделката за двата кораба се предвижда разсрочено плащане за 9 г., като за първите три държавният бюджет ще заделя по 171 млн. лв. Проектът за кораба е почти завършил, като за строител е избрана германската компания Lürssen Werft с подизпълнител варненската корабостроителница "Делфин".

Според източници на OFFNews е почти невероятно подписването на който и да е от двата договора тази година, заради пандемията от коронавирус.

Само групата на Марешки гласува против тези решения през 2018г. Партията му редовно се обявява срещу модернизацията на армията. 

„Партия ВОЛЯ винаги е имала последователна позиция, че преди да се купува оръжие, трябва да се вдигне стандартът на живот на всеки българин. Преди малко и Папа Франциск в своето Великденско обръщение призова хората с политическа отговорност да насочат необходимите средства и инструменти, за да осигурят на първо място достоен живот на всички граждани”, коментира Веселин Марешки.

Преди дни Веселин Марешки настоя и за прекратяване на сделката за самолетите от САЩ, за анулиране на тази сделка и връщането на парите на българските данъкоплатци. Призоваваме и за спирането на всякакви подобни разходи, защото не виждам нито един българин, който в момента да мисли за въоръжаване, освен върхушката на ВМРО и техният военен министър, каза тогава Марешки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови