Манолова: Закон за личния фалит, длъжници бягат в сивата икономика

OFFNews Последна промяна на 21 март 2018 в 09:35 4815 0

Снимка Архив

Гражданите, които са изтеглили кредит, но по някаква сериозна причина не могат да го изплащат, трябва да имат право на обявяване на личен фалит. 

България е единствената страна в ЕС, в която няма закон за личния фалит, заяви омбудсманът Мая Манолова по Нова тв. Тя допълни, че към момента около един милион българи имат проблеми с плащането на сметките си, но не всички те са със свръхзадължения. 

Според Манолова изпадналите в подобно положение хора обикновено минават в сивата икономика или бягат в чужбина, за да спасят себе си и семействата си. "Така се съсипват десетки хиляди човешки съдби. Това не е добре и за държавата", коментира омбудсманът. 

Манолова предлага, след преценка на положението на конкретния гражданин, той да може да се споразумее със своя кредитор за разсрочване или дори редуциране на дължимата сума. Трябвало да има вариант и за изплащане на кредита на по-късен етап, когато длъжникът си намери работа или оздравее. 

Тя коментира и темата за определянето цените на ток, парно, вода и природен газ, което преди дни отнесе до Конституционния съд. Всеки гражданин трябва да може да оспорва тарифите, защото това са обществени услуги, които се предоставят в условията на монопол, каза Манолова.

Тя обясни, че цените на услугите на мобилните оператори, например, няма да могат да се обжалват, защото в този сектор има пазарна икономика и потребителите имат избор. Манолова смята обаче, че трябва да се създаде механизъм за контрол и върху претенциите на банките.

Те са единствените субекти, които, без нищо да доказват, могат да се сдобият с изпълнителен лист за сума, посочена от тях, и да отнемат цялото ви имущество, коментира омбудсманът.Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови