Манолова: Властта се занимава с всичко друго, но не и с проблемите на хората

Бившият омбудсман призна, че се готви нов политически проект, но тя няма да е негово лице

Елена Николова 28 януари 2022 в 19:10 4381 3

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова отправи критика към правителството, че то не се занимава с важните за хората проблеми.

"На ръба сме на цунами от социални проблеми. И това е камбаната, която бием от ИБГНИ, защото властта не се занимава именно с тези проблеми на обикновените хора. Те се занимават с всичко друго, но не и с инфлацията, не и с повишените сметки, не и със задлъжняването, не и със страховете на хората", коментира Манолова пред бТВ.

По думите й няма държава в Европа, която да не се е заела незабавно с компенсации – и на социалните институции, и на бизнеса, и на домакинствата. И напомни, че там бяха замразени цените, но не чрез мораториум, а с това, че държавата е поела цялото увеличение.

"Не виждаме абсолютно никакви мерки в следващия бюджет, които да решат най-голямата болка и страх на хората", посочи Мая Манолова.

Обект на критиките й стана и Законът за енергетиката, който определя броя на членовете на КЕВР. Сега новото ръководство на регулатора влиза с много по-голям бюджет от около 90 млн. лв., но с намален състав, изтъкна тя и попита:

"Какво ще правят с тези пари. Може да смятат да плащат загубени дела на КЕВР и да се облагодетелстват топлофикации, свързани с Ковачки, ВЕИ-та, Топлофикация София."

Според нея "трябва да се определят енергийно бедните и те да бъдат подкрепени или да се подпомогне бизнесът". Може да има преференциална цена за домакинствата до определен праг. Друго, което може да се направи, е от енергийния микс на АЕЦ „Козлодуй“ да се пренасочи евтиният ток към вътрешния пазар, вместо да се трупат свръхпечалби", предложи още Манолова.

Бившият омбудсман не отрече, че се готви нов политически проект с нейно участие. 

"Има нужда от нов, голям, мащабен, социален проект, който да защити хората в условията на икономическа и социална криза. Водят се разговори в момента. В този проект ще се включат различни организации. Ако ме питате дали "Изправи се.БГ" ще са част то него - да ще бъде, но не аз ще бъда лицето на този проект. Търси се много широко обединение", посочи Мая Манолова.

Преди време се появиха информации, че лидер на бъдещата формация вероятно ще е служебният вицепремиер Атанас Пеканов, но той категорично отрече с обяснението, че мястото му е в научните среди, а не в политиката.

Манолова не каза дали новата формация се прицелна в недоволни от политиката на БСП социалисти. Само лаконично коментира: 

"Вижте, вътрешнопартийните процеси в БСП не са източник и двигател на тези процеси. Факт е, че партията на Нинова не изпълнява ролята си да защитава работещите хора, пенсионерите и уязвимите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

28.01 2022 в 21:54

търси се, но нали ще се намери широко обединение..

5827

1

pisnamiotmutri

28.01 2022 в 19:15

Kaк бе нали още първия ден ГЕРБ искаха да се занимават с шефа на Труд

 
X

Да помогнем на украинските деца!