Манолова: Това не е парламент, това е кочина

През Закона за ЖП транспорта МС бетонира нови тлъсти бонуси - за главните секретари на Борисов, Радев и Караянчева, твърди лидерът на Изправи се.БГ

OFFNews 24 ноември 2020 в 16:03 2808 0

През Закона за изменение и допълнение на Закона за железопътния транспорт, внесен от Министерския съвет, се прави изменение в Закона за публичните предприятия и в Закона за обществените поръчки и други, като се дава право на главните секретари на Бойко Борисов, Румен Радев и Цвета Караянчева (МС, президента и НС) да получават бонуси за участие в бордове на държавни предприятия.

Това съобщи председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в публикация във Фейсбук по повод внесени промени в Закона за железопътния транспорт.

Припомняме, че през Преходни и заключителни разпоредби в Закона за ДДС вече бяха направени промени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда, с които пък се позволи на висшите държавни служители да получават коледни бонуси, считано от веднага.

Става дума за перфектно подготвена схема – отменя се забраната за държавните чиновници през Закона за ДДС и се премахва забраната за главните секретари чрез Закона за железопътния транспорт, така че всички те да получат парче от баницата броени месеци преди редовните избори. Министерският съвет и персонално Борисов, като премиер, е в „игра" с депутатите от ГЕРБ и няма оправдания за действията нито на МС, нито на Менда Стоянова, която внесе порочните поправки в Закона за ДДС, коментира Манолова по повод поредните скандални промени.

В мотивите към промените в Закона за железопътния транспорт е ясно написано, че инсталирането в бордове срещу тлъсти възнаграждения важи за главните секретари на Народното събрание, на президента и на Министерския съвет, главните и административните секретари в изпълнителната власт, постоянният секретар на Министерството на външните работи и постоянният секретар на отбраната; ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица.

Това е в нарушение с разпоредби в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, Закона за публичните предприятия, Кодекса на труда, Закона за държавния служител и Закона за публичните финанси, според които нито главните секретари, нито ръководителите на бюджетни организации, нито възложителите на обществени поръчки могат да участват в бордове, а ако някои от тях по някой от законите участват – да получават пари за това. В последната близо година се получава каскада от законови промени за узаконяване на тлъсти бонуси, плащания и други възнаграждения на избран кръг от привилегировани лица и то по инициатива на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, отбеляза Манолова.

Това не е парламент, това е кочина. Поведението на народните представители, ГЕРБ и Борисов е открито „срещу" интересите на народа и то часове, след като призоваха народа „заедно" с тях да наложи локдаун на държавата. Докато хората умират без лекарска помощ, без линейка и оставени без болнични легла, Министерският съвет на Борисов узаконява през Закона за железопътния транспорт пладнешки обир на народа през бордовете, а ГЕРБ чрез Менда Стоянова и Закона за ДДС доузаконява и коледните бонуси на калинките на ГЕРБ. Позор!, коментира Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови