Манолова: Протестите искаха оставката на директора на БНТ, не удължаване на мандата му

Лидерът на Изправи се.БГ призова Борисов да оттегли законопроекта

OFFNews 24 февруари 2021 в 11:09 1181 0

Борисов удължава "под масата" мандатите на генералните директори и на управителните съвети на БНТ и БНР. Да си оттегли законопроекта с промени в Закона за радиото и телевизията! Според внесените от Министерския съвет текстове мандатите автоматично ще се удължат от три на пет години.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция до медиите относно промените в Закона за радиото и телевизия, които се обсъждат днес на първо четене в Комисията по културата и медиите в парламента. Законопроектът е внесен в парламента от Министерския съвет на 23 февруари.

Освен автоматично удължаване на мандата, промените дават възможност и за два последователните мандата по пет години на генералните директори и на управителните съвет, допълва Манолова.

Протестите искаха оставката на директора на БНТ, не удължаване на мандата му. А това удължаване в навечерието на изборите цели да осигури на Борисов и ГЕРБ вярна служба на ръководствата на обществените медии към управляващите по време на кампанията, смята още тя.

Промените са направени в параграфи 12 и 15 във връзка с чл. 60 и чл. 66 от закона, посочва Манолова.

Тя призовава Борисов в оставащите седем дни работа на този парламент да не превръща депутатите си от ГЕРБ в комисия по трудоустрояване на партийни кадри и натиск над институциите да обслужват ГЕРБ на изборите Ревизията започва след 40 дни, напомни още Манолова.

В края на миналия месец Манолова призова групата на ГЕРБ в парламента да гласува против удължаването на мандата на КЗК от пет на седем години. Председателят на антимонополното ведомство е майка на народен представител от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови