Манолова призова Обществения съвет към ЦИК да се застъпи за машините за гласуване

В случай, че ЦИК продължи да саботира доставката на машини, това ще застраши честността на парламентарните избори, посочи Манолова

OFFNews 19 август 2020 в 13:31 2028 1

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова призова Обществения съвет към ЦИК да вземе участие в заседанието на ЦИК утре - 20 август 2020 г. от 10:00 ч. - и да постави въпроса за обявяване на обществена поръчка за доставка на машините за гласуване за предстоящите парламентарни избори.

Манолова призовава Обществения съвет към ЦИК, тъй като граждани не са допуснати, включително не бяха допуснати и вчера, до заседанията на ЦИК, въпреки че в Изборния кодекс е записано, че заседанията са публични и открити.

В случай, че ЦИК продължи да саботира доставката на машини, това ще застраши честността на парламентарните избори и ще доведе до оспорването им, пише Манолова в писмо до Обществения съвет към ЦИК.

Тя посочва още, че внесеният от ГЕРБ проект за промени в Изборния кодекс връща възможността да се гласува едновременно и с хартиени бюлетини, и с машини, уточнява Манолова.

Независимо дали този законопроект ще бъде приет, или не, ЦИК по закон трябва да осигури 9500 машини за следващите избори, като за целта незабавно да обяви обществена поръчка, подчертава тя.

Манолова припомня, че от август миналата година е предвидено на национални избори да има само машинно гласуване във всички секции с над 300 избиратели. В продължение на повече от една година ЦИК не е предприела никакви действия и не е приела никакви решения за изпълнение на закона и осигуряване на машини за гласуване, пише председателят на „Изправи се.БГ".

С бездействието си ЦИК застрашава и поставя под съмнение валидността на предстоящите избори. Това означава, че при оспорване на резултатите от изборите същите могат да бъдат отменени като незаконосъобразно проведени, категорична е Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови