Манолова: Подавам оставка след решаването на проблемите на протестиращите майки

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2018 в 12:40 8853 3

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще подаде оставка, ако бъдат решени проблемите на протестиращите майки на деца с увреждания. Тя настоява депутатите спешно да приемат три законопроекта - за личната помощ, за хората с увреждания и социалните услуги, както и за личния фалит.

Тя определи това нейно предложение като "успокоителен бартер", който предлага на всички, които уж застават зад промените, но не ги гласуват.

"Разбрах, че проблемът на всички, които са срещу палатковия лагер и срещу решаването на проблема на майките, е високото доверие в институцията, което беше съпроводено с укори и подозрения за лични амбиции или цитирам: „краткосрочни политически цели“. Е, аз нямам такива. Ако това е техният проблем – доверието в институцията на омбудсмана, съм готова да подам оставка, а те да решат проблема на майките", обясни Манолова.

До това се стигна след като Националният съвет за интеграция на хора с увреждания отхвърли предложенията ѝ. Законопроектът на Манолова не получи подкрепа от национално представените организации на хората с увреждания, финансовото министерство, синдикатите и бизнеса. Причината - според тях законът не защитава интересите на всички хора с увреждания.

По думите ѝ това, че законопороектът за личната помощ не е намерил подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, показва, че проблемът на протестиращите майки няма да бъде решен. "Беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките, в системата за хората с увреждания ще бъде запазено", каза тя.

Тя подчерта, че в момента за лична помощ се дават 169 млн. лева, но тези услуги са за 11 158 души. Предложението на Манолова и на протестиращите майки било да се дадат още 100 млн. лева, за да може повече хора да се възползват от асистенти. "С това увеличение такива услуги ще получават 77 хил. души - 5 пъти повече, при това не на 2 часа както е сега, а според потребностите", обясни Манолова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8270

3

HristoSliven

22.06 2018 в 21:47

М..да...идват избори!
Майчето ще е от отбора на "Един", който скоро се възмущаваше защото медиите не отразили негова благотворителна изява! Според същия индивид, израз на огромна щедрост от негова страна е да дари ПЕЧАЛБАТА от концерт! Т.е. след като си приспаднат разходите по мероприятието ("пътни,..дневни...транспорт", наеми, такси, хонорари и...), останалото ще го дарят! Няма лошо, всяка помощ за тези деца е добре дошла! Но, целия този "цирк" (да не се бърка с изкуството!) вече, на мен ми идва в повече!
Готов съм да се обзаложа - Манолова ще е в отбора на Трифонов!
Теми за размисъл: 1.По времето на кое мнозинстов Манолова стана омбудсман? Кой беше фен №1 на един Главен секретар на МВР...след това на един кмет... на една Пръмова...преди това на един мултигурп...на един овъргаз?
2.От кога темата "системата ги убива" стана актуална и за новия месия?
3.А...къде е Батко...Барека...и
Ако пак се хванем на номера, онези "80%" ще звучат като комплимент!

13355

2

aviatora

21.06 2018 в 13:34

Браво. Манолова!!! Виж им сметката на тези безскрупулни управляващи!!!

8001

1

Севтопол

21.06 2018 в 13:02

Ето как Корнела иска да отстреля с един куршум два заека. Кой е вторият ли? Ами ... Първият.