Манолова: Не плащайте парното, докато не проверят сметките

OFFNews 18 декември 2020 в 13:11 1305 0

Енергийният министър Теменужка Петкова, а не КЕВР, да провери нереално високите сметки за парно за ноември 2020 г. Призовавам премиерът Борисов лично да проследи проверката и да се разпореди за временен мораториум върху плащането на парно и топла вода, докато министърът на енергетиката не направи детайлна проверка на потреблението на абонатите.

За това призова председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова в позиция до медиите, като изпрати и аналогично становище до МЕ с уточнението, че по закон министърът на енергетиката, а не КЕВР, е длъжен да провери нереално високите сметки за парно и топла вода за ноември 2020 г.

Заради по-високите сметки за парно Манолова свиква протест в понеделник от 12:00 ч. пред Министерския съвет, се казва още в позицията й до медиите.

Не КЕВР, а енергийният министър, по силата на Наредба Е-РД-04-1/12.03.2020 г. за топлоснабдяването и според Закона за енергетиката, трябва да провери сметките за парно и топла вода, подчертава Манолова в становището си до министъра на енергетиката.

Тя иска с проверките да се установи дали топлинните счетоводители са спазили изискванията за определяне прогнозните количества топлинна енергия и равните месечни вноски.

Манолова настоява да стане ясно и дали топлинните счетоводители правилно са определили количествата топлинна енергия и топла вода, които са на реален месечен отчет за ноември.

Дали определените месечни количества топлинна енергия от топлинните счетоводители са посочени в издадените фактури от „Топлофикация София" ЕАД за месец ноември 2020 г., или са начислени произволни количества топлинна енергия от топлофикационното дружество?, пита още Манолова и посочва, че в приемната на „Изправи се.БГ" са постъпили множество сигнали за произволно начислена топлинна енергия през месец ноември.

Тя е категорична, че със започналите от КЕВР проверки държавните институции си правят пиар акция, вместо да защитят обикновените потребители, излъгани, че намалението на цената на газа ще доведе и до намаление на сметките им зя парно и топла вода.

Манолова настоява, докато не приключи проверката от Министерството на енергетиката и не се установи реалният размер на потребление, гражданите да не плащат сметките за парно, за което да се разпореди лично премиерът, който на 3 март обяви безпрецедентно намаление на цената на газа, с което се очакваше да се стигне и до поевтиняване на парното и топлата вода.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови