Манолова: Борисов се държи нагло и нахално, умиращ от страх премиер

Лидерът на "Изправи се" внесе отворено писмо до президента и до премиера с искане да се инициира референдум за промените в Конституцията

OFFNews 17 август 2020 в 13:31 3118 0

Борисов има нагло и нахално поведение на един умиращ от страх премиер. Ясно е, че той иска да отложи политическата си смърт, като изпълнява поръчки на сенчести кръгове на олигархията и на мафията. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" Мая Манолова пред медиите днес. 

Тя и нейни съмишленици внесоха в деловодствата на президентството и на Министерския съвет две отворени писма с настояване да бъде иницииран референдум за промените в Конституцията.

Според Манолова сегашният парламент е изчерпан и няма никакво морално право да обсъжда нова Конституция, а Борисов да прави предложение.

Борисов незабавно да подава оставка. Не е справедливо и не е честно спрямо българските граждани една загубила доверието на народа партия ГЕРБ и нейното мнозинство да приемат новата българска Конституцията. Не е честно спрямо българските граждани сенчестите кръгове и мутрите, които стоят зад премиера Борисов да пишат нова Конституция. След 40 дни протести този парламент е напълно изчерпан и делегитимиран. От него се очаква единствено и само след оставката на Борисов и на неговото правителство и парламентът да подаде оставки и да се разпуска, каза още тя.

От Гражданската платформа „Изправи се.БГ" предлагаме шест теми, които да бъдат предмет на предстоящия референдум. Първо, ефективно разделение на законодателната, изпълнителната и съдебната власти, защото сега парламентът е превърнат в отдел на Министерския съвет, а парламентарната република - в премиерска, каза Манолова.

Темите включват още намаляване на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет от 11 на 5 души, както и разделение на управлението на съда и на прокуратурата. Широко гражданско участие в управлението чрез възможност на гражданите да предлагат законопроекти и да имат право на индивидуална конституционна жалба и възможност на граждански комитети и граждански организации да регистрират листи за участие в изборите.

След 40 дни протести трябва да се даде възможност на младите хора, които са на протестите, през свои граждански комитети да регистрират листи за участие в следващите избори, категорична е Манолова.

От „Изправи се.БГ" настояват още за дълбока съдебна реформа с ефективен контрол над главния прокурор и функционална независимост на прокурорите от техните ръководители.

Конституционни гаранции за опазване на природата на България. С ясни гаранции да се спре безконтролното строителство в защитени зони и природни паркове, зариването на държавата с боклук и унищожаването на българските води, е шестата тема, за която Манолова настоява да се включи в референдума.

Настояваме референдумът и предсрочните парламентарни избори да бъдат произведени чрез машинно гласуване, както е записано в Изборния кодекс. За последен път се обръщаме към Борисов със 7 представители в ЦИК, към Нинова с 6 представители в ЦИК, към Карадайъ с двама представители в ЦИК, към „Обединени патриоти", „Демократична България" и „Воля", които има по един представител. Незабавно да внесат процедурата за обществена поръчка за закупуване или наемане машини за гласуване, категорична е Манолова.

Тя подчерта, че в противен случай няма да има честни избори и държавата ще се превърне в София-2 – изборите ще се правят от групировките, от мутрите, от подземния свят, както беше в София и в други градове на последните местни избори, за които специално с решение на парламента машинното гласуване беше отменено.

Ако не се вслушат в гласа на гражданите, които искат честни избори и машинно гласуване, ако и днес тази тема не бъде започната с обявяване на обществената поръчка за наемане или закупуване на машини, ние ще предприемем следващи действия. Да се съобразят с Изборния кодекс, който от август миналата година казва, че изборите след местните избори трябва да са с машинно гласуване. Членовете на ЦИК, техните началници в парламента, лидерите на парламентарните партии нарушават българското законодателство, нарушават Изборния кодекс и се подиграват с протестите на българските граждани, като не отчитат тяхното искане за машинно гласуване и честни избори, каза Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови