Малина Едрева: Езикът на омразата няма място по улиците на София

OFFNews 11 февруари 2021 в 12:10 1899 0

Кметът на София за поредна година не съгласува провеждането на Луков марш. В едно демократично общество кметът на града няма правомощията да разрешава или забранява нечия идеология. Но има отговорността да заеме позиция, ако едно голямо събиране на хора на публично място води до предпоставки за нарушаване на обществения ред. А „преброяването на българските фашисти“, по-известно като Луковмарш , е точно от тези събирания. 

Това заяви председателят на групата на ГЕРБ-СДС в СОС Малина Едрева в началото на днешното заседание. 

„Заклеймяването на една организация или група от хора е опасно нещо и трябва да бъдем внимателни. Но когато става дума за фашистка или неонацистка идеология, или за престъпните комунистически режими, има нуждата да сме пределно ясни в позициите си. Да не се страхуваме да назоваваме нещата с истинските им имена. По време на миналата сесия се наложи да призова част от колегите ни да се разграничат от думите на бивш общински съветник и депутат, който призоваваше за Народен съд. Такова разграничаване не последва. Нещо повече – виждаме го в в челните места на листите на социалистите за предстоящите парламентарни избори, заяви още Едрева. 

По думите й "Защитниците на Луковмарш нямат смелостта открито да заявят и категоризират своите убеждения. Вместо това се крият зад постиженията на ген. Луков по време на военната му кариера и екзекуцията му от ръцете на комунистически убийци. Но те не идват с факли пред паметника на всички жертви на този режим на 1 февруари, нито се събират, за да поднесат цветя пред паметника на някой друг от множеството достойни български офицери, посветили живота си за каузата България. И това по-ясно от всичко останало говори за техните подбуди и убеждения. И коя част от живота и делото на Христо Луков почитат, допълни Едрева. 

Въпреки всичките ни различия - на мнения, на ценности, на приоритети, надявам се днес не само групата на ГЕРБ и СДС, а целият Столичен общински съвет да се присъедини към кмета на града и да има смелостта да каже – езикът на омразата и Луков марш нямат място по улиците на София, допълни още Едрева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews