Македонският външен министър: Рано е за съвместно честване на Гоце Делчев

OFFNews 05 февруари 2022 в 18:45 3838 2

Външният министър на РС Македония Буяр Османи смята, че не е настъпил моментът за съвместно официално честване на Гоце Делчев. По думите му, за разлика от съгласието за съвместното честване на други пет исторически личности, включително светите братя Кирил и Методий и Климент Охридски, случаят с Гоце Делчев не е такъв.

„Гоце Делчев все още е в процес на разговори в Историческата комисия, което означава, че той не подлежи на това официално съвместно честване, защото все още имаме различни тълкувания относно ролята на тази важна личност за нас”, подчерта Османи пред агенция МИА, цитиран от БГНЕС.

По думите му общото честване на Гоце може да се случи, след като историческата комисия между двете страни излезе с общо становище за ролята му и предложи честването на правителствата.

Той отбеляза още, че „различията не винаги трябва да се разглеждат като негативни за отношенията между двете страни, защото все пак историята е такава, че мултиперспективността е позволена и понякога тя е предпочитана в интерпретации на различни исторически личности и събития”. Той изрази също надежда, че въпреки различните тълкувания Историческата комисия ще бъде насърчена да разгледа общото значението на фактите и събития, което ще създаде мост за сътрудничество между двете страни.

Османи каза, че следващото заседание на двустранната Историческа комисия ще е на 28 февруари. Следващата седмица двете външни министерства на експертно ниво ще продължат преговорите в София, добавя министърът.

Очакваше се съвместното честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев да събере на 4 февруари в Скопие българските и македонските власти. Това бе анонсирано от премиера Кирил Петков, но в навечерието на годишнината се разбра, че македонският премиер и президент няма да присъстват - с официалното обяснение, че са в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

3

Bace7

06.02 2022 в 06:54

Каква ирония, някакъв си шиптър бръщолевещ на сръбски бъркоч да ни учи кой може и не може да чества чистия българин Гоце Делчев (по собственоръчно документирани от него факти) ? :) Тия никога няма да влязат в ЕС, т.к. са долни лъжци, ренегати и отцеругатели!