Мъка: Няма бял дим над СОС, още час консултации за председател

OFFNews 25 януари 2024 в 12:31 1839 2

СОС

Снимка БГНЕС/Ралица Белчева

Съветниците не успяха да изберат председател на Столичния общински съвет и на втори тур. От двамата, стигнали до балотаж, Диана Тонова от БСП получи 9 гласа, а кандидатът на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров - 26. В гласуването участваха 37 съветника, две бюлетини бяха недействителни. 

След обявяването на резултатите кметът Васил Терзиев призова съветниците да се страхуват повече от невъзможността да започнат работа за софиянци, отколкото от сглобки и сватби. 

"Колкото и да ни е страх, че ще ни обвинят във вскички възможни грехове - сглобки, заварки, сватби, най-големият ни страх е, че няма да свършим това, за което сме избрани. Апелът ми е като говорим за бял дим, наистина да го има този бял дим", заяви Васил Таерзиев от трибуната. Той призова съветниците да потърсят възможност да се обединят около някоя фигура за председател на съвета, а след това да се мисли за решаване на останалите проблеми. "Поне да имаме работещ общински съвет", добави кметът.

"Очакванията към нас минаха през всички фази - от апатия какво е това общински съвет, през забава какво се случва тук, до открито изнервяне. Апелът ми е да намерим днес формулата да решим кризата", каза още Васил Терзиев.

Карлос Контрера от ВМРО предложи заседанието да продължи в 13,30 часа, а дотогава да продължат разговорите между политическите групи за постигане на съгласие около кандидатурата на Цветомир Петров. 

Предложението бе подкрепено от над 55 души. 

След първия тур, в който 39 общински съветници дадоха своя глас, имаше 3 недействителни бюлетини. Диана Тонова получи 9 гласа, Пламен Данаилов - 4 гласа, а Цветомир Петров бе подкрепен с 23 гласа.

Тъй като няма кандидат със събрани 31 гласа, което е повече от половината от всички общински съветници, двамата кандидати с най-много гласове - Диана Тонова и Цветомир Петров, отидоха втори тур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

850

2

pr07ecH70r

25.01 2024 в 15:43

Без СОС кметът е с вързани ръце. Допълнително, "спечелили" с много големи кавички фирми по времето на Гроб-а (което още е до някъде) вършеят из София. Няма да има СОС докато Гроб-а партия го има.

1017

1

IvoIvo

25.01 2024 в 13:17

Щеше да е смешно ако не беше тъжно!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки