Мая Манолова: Не мисля, че ще имам следващ мандат като омбудсман

OFFNews 13 януари 2019 в 15:01 6498 0

Мая Манолова не смята, че ще има следващ мандат като омбудсман, след изтичането на настоящия през 2020 г.

"При всеки един опит за посегателство върху права на хора, моята намеса е очаквана и неизбежна. Не знам в каква кондиция ще бъда, тази работа изисква много труд, усилия и концентрация" - заяви пред БНТ Мая Манолова

Манолова коментира увеличението в цената на водата от началото на годината, която тя смята да атакува с жалба в Конституционния съд.

"КЕВР вече традиционно защитава монополистите за сметка на гражданите. Обикновено, ощетени са потребителите заради лошо законодателство, което свежда реформата във ВиК сектора само до повишаване цената на водата, без никакви реални ползи за гражданите. Това е основният проблем."

Според Манолова, текстът в променения закон е грабителски, особено по отношение на малките населени места. Трябва да има обвързаност между повишаването цената на водата и повишаването на качеството й, допълни Манолова.

Манолова заяви още, че се е обърнала за съдействие към европейския омбудсман по повод законодателния пакет "Мобилност" на френския президент Макрон, който ощетява българските превозвачи.

150 000 български граждани и техните семейства ще бъдат засегнати от закона на Макрон. Изпратих писма и до председателите на Европарламента и Европейската комисия. Надеждата за победа на българския интерес показва, че когато всички работят заедно, може да има резултати. Нека с повече респект европейските институции да гледат на правата на българските граждани, категорична е Манолова.

По темата с напрежението в село Войдиново след побой от роми над военнослужещ, омбудсманът е категорична, че в ромските гета цъка бомба и това е резултат от отлагани действия на правителство след правителство. Едва ли не се създава очакване че чрез други правонарушения, каквото е незаконното строителство, се наказват криминални престъпления, каквото е побоят над военнослужещ, обясни Манолова.

"Бих призовала с цялата си строгост властите да накажат виновниците. Чувството, че можеш да пребиеш човек и просто да ти се размине, това просто взривява гражданите."

Ще съсредоточим нашите усилия в битката срещу монополите, банките и бързите кредити през новата 2019 г., каза още Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови