Маджарова: Няколко са сигналите срещу Асен Василев. Вицепремиерът не е разпитан

OFFNews 10 април 2022 в 12:03 4230 3

Снимка БТА-Архив

Сигналите са няколко. Касае се за цената на горивата. Предмет на разследване е корупционна практика, в която са въвлечени множество лица, заемащи висши публични длъжности. Дали Асен Василев има отношение към това ще покаже разследването. Към момента мисля, че Василев не е разпитан.

Това заяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пред бТВ. 

На въпрос какви действия са предприети след думите на Василев, че собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов го е информирал, че е притискан от бившия премиер Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски, Маджарова обясни, че се разпитват свидетели.

"Всичко се проверява със способите на НПК. Изискват се документи, призовават се лица като свидетели", каза административният ръководител на Спецпрокуратурата. Говорителят на обвинението Христо Кръстев каза от своя страна, че ако разследването изисква, Борисов и Пеевски ще бъдат разпитани.

Заплахата срещу прокурор Ангел Кънев 

"Води се разследване от Софийската районна прокуратура за закана с убийство по случая с прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев, който получи заплаха за живота", каза Маджарова. 

Тя обясни ,че становището на обвинението е "всъщност заплахата срещу всеки магистрат, независимо дали е следовател, прокурор или съдия, е заплаха срещу основите на държавността В този ред на мисли, заплахата срещу конкретен магистрат е заплаха срещу правосъдието".

Според Валентина Маджарова заплахите, които се получават по адрес на магистрати, са индикация, че се вършат работата и чрез тази работа засягат интереси. Тя припомни, че през 2018 г. е разкрит случай за приготовление към убийството на двама магистрати и прокурори от Специализирана прокуратура.

Тя определи като инцидент заплахата, защото "в една правова държава това не трябва да се случва".

От думите й стана ясно, че всеки може да влезе през служебния вход в Специализираната прокуратурата и да стигне до кабинетите на прокурори или съдии, защото заради технически проблеми охраната е отслабена. 

"Най вероятно заплахата идва във връзка с наблюдавани от колегата досъдебни производства и разследвания, които той е извършвал. Конкретно по кое дело, по което той е работил, е получена тази заплаха - на тези въпроси трябва да отговори
разследването, което се води от прокурори в Софийска районна прокуратура", обясни Маджарова. Тя заяви, че името на държавата, изписано с изрезки от вестници в заплахата, не е Дубай.

Един от служители на ДАНС, разследван за шпионаж в полза на Русия, вече е с определена мярка за неотклонение 

За разследването срещу служители на ДАНС, за които има съмнение, че извършват шпионаж в полза на Русия, Христо Кръстев съобщи, че през миналата седмица вече има лице, което е придобило качеството на обвиняем. „То е обвинено за това, че е извършило шпионска дейност в полза на Руската федерация и това е престъпление по член 104 от Наказателния кодекс. Това е служител на Държавната агенция национална сигурност. Определението му е мярка за неотклонение парична гаранция, предвид здравословните проблеми, които той има и възрастта, на която е“, отбеляза говорителят на Специализираната прокуратура.

Той е събирал информация, която касае държавна тайна, свързана с отбраната и вътрешната сигурност, уточни Валентина Маджарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

3

IvanofRumen

10.04 2022 в 13:17

А за сигналите срещу един честен крадец от Банкя, който не разследвате? Закривай!

-60

2

офф бее

10.04 2022 в 13:13

Ми разпитайте го, де. Да не е в Дубай.
Или така е по-лесно - на трупчета, и ще го влачите две години...
ОСТАВКА! Гешев е ПОЗОР!

2910

1

ivenco

10.04 2022 в 12:07

“Маджарова: Няколко са сигналите срещу Асен Василев. Вицепремиерът не е разпитан„

От бареков ли са или пикаджиите? Ма*ка ви недо*латена

 
X

Да помогнем на украинските деца!