Лорер: Войната в Украйна ще стимулира енергийния преход на Европа

OFFNews 07 март 2022 в 13:04 1456 0

Снимка gov.bg

Санкциите срещу Русия ще подействат на световната икономика, но влиянието им е непредвидимо, единственото сигурно нещо е, че те ще стимулират енергийния преход на цяла Европа, заяви днес министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер във Варна, предаде БТА.

Според него спирането на газа ще е последният инструмент на санкциите срещу Русия. Вече се говори за спиране на петрола от тази страна, но такъв има достатъчно по света, така че за Европа няма да има проблем, посочи министърът. Лорер допълни, че и за газа има алтернативни варианти за доставка и, тъй като това е общоевропейски проблем, страната ни ще го решава заедно с целия ЕС.

Изключително трудно е да се прогнозира как ще се развива икономическата ситуация у нас, тъй като войната е непредвидим фактор, допълни Лорер. 

Относно България министърът отбеляза, че засега бюджетът е стабилен и кабинетът продължава да подкрепя актуализация през лятото.

За цените на горивата Лорер заяви, че е изключително безотговорно поведението да се стимулира паника за достъпа до горива. В България, в Европа, в света има достатъчно горива, така че изобщо не бива да има съмнения, че ще свършат горивата, това не е никаква тема, каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови