Лорер: Силно скептичен съм, че ще се събере мнозинство зад програмата за реформи

OFFNews 10 юли 2022 в 13:42 1779 0

Даниел Лорер

Снимка БТА архив

Изграждането на ново доверие с ИТН е труден процес, смята Даниел Лорер

Ние сме разписали в проектопрограмата за кабинета "Василев" ясен график за реформите и кога трябва да се случат. Ако се намери партия в този парламент, която успее да събере парламентарно мнозинство да подкрепи тази програма, в този ѝ вид - това ще бъде огромна изненада за мен. Силно скептичен съм, че друга политическа сила ще успее да се справи с това. 

Това заяви министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, член на ръководството на "Продължаваме промяната". 

"Видяхме от поведението на "Има такъв народ" сега, когато започнаха да представят една по-диалогична страна на тяхната формация, че на думи е едно, но на практика излиза, че те отново са с ГЕРБ и ДПС в практиката да блокират най-важните реформи, за които сме дошли. Изграждането на ново доверие с ИТН е труден процес", допълни той. 

Антикорупционната комисия, която трябва да се създаде, е лостът, който трябва да задвижи правораздаването. Това е ключово, но се оказа, че нямаме разбиране в ИТН при доста месеци на опити да задвижим този въпрос, обясни Лорер.

По думите му гражданите все повече разбират, че следващите избори ще са референдум за това дали искаме законова държава без кражби или да продължим по пътя на статуквото. 

Той подчерта, че отговорността е в ръцете на президента, който трябва да избере подходящия мандатоносител, на когото да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови