Лорер: Последните 10 години Бългaрия губеше и глобалното икономическо състезание

Ружа Райчева Последна промяна на 14 януари 2022 в 12:35 1230 0

Снимка Архив

През последното десетилетие България губеше, и то сериозно - не само населението, здравето и образованието си - но и глобалното състезание за икономическо развитие.

Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушване на редовния парламентарен контрол днес след въпрос от Деница Николова от ГЕРБ.

"С кохезионните фондове можехте да постигнете значително развитие за страната ни. Всички знаем, че можем много повече и е време да го направим - това е мисията на новосъздаденото министерство по инвоации и растеж."

Николова го попита за детайли относно управлението на програма за "Конкурентоспособност и иновации в предприятията", програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост.

Лорер ѝ отвърна, че новото ведомство, което той оглавява, събира на едно място различните финансови инструменти, за да може да провежда по-ефективен контрол на разходваните средства.

"От ЕС са много обнадеждени, че тук вече има правителство с фокус върху нулева търпимост към корупцията и ефективно управление на инвестициите."

Той обяви, че управлението на средства по новите програми ще бъде осъществявано от служители с голям опит.

"Няма нищо ново в това един орган да управлява повече от една програма. Правилният въпрос е защо двете програми изобщо са били разделени, но е редно да бъде зададен на вашата група."

Даниел Лорер добави, че министерството е в напреднала фаза по разработка на двете програми:

"Всяка една от двете програми разписват как се допълват и припокриват не само помежду си, а и с всички други подобни програми."

Деница Николова го репликира, че чрез политическа демагогия и внушения няма как Лорер да отрече, че в последните два периода на управлението си ГЕРБ не са спирали подобни програми. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови