Лорер: Има поне 150 000 потенциални работни места за бежанците от Украйна

OFFNews 16 март 2022 в 20:08 2571 0

Българската икономика разполага с поне 150 000 потенциални работни места, които могат да бъдат заети от бежанците от Украйна. Toва заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер след среща с представителите на работодателските организации днес.

„Потенциалните работни места са 23 хиляди в транспортния сектор, 30 хиляди в комуникационни и софтуерни технологии, 23 хиляди в туризма, 24 хиляди в строителството, 20 хиляди в текстилна промишленост, 10 хиляди в електроника и др.", каза той и добави:

"Важно е да отбележим, че това са потенциални работни позиции и за български граждани, и за бягащи от войната хора, които да се включат в българската икономика“

Лорер изтъкна, че не е ясно колко от тези 150 хиляди места ще бъдат заети, тъй като това зависи от квалификацията на хората и желанието им за работа. Затова мобилни екипи от Агенцията по заетостта ще обикалят местата, където са се настанили украинци и ще провеждат анкети, с цел да изяснят образователната степен, квалификацията и уменията на тези хора. 

Също така към Агенцията по заетостта е  е създаден сайт, на който работодателите могат да подават заявки за свободни работни места, допълни изпълнителният директор на Агенцията Смилен Вълов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови