Лиляна Павлова: Основна задача на срещата с Ердоган е диалогът

OFFNews 26 март 2018 в 09:19 3704 0

Лиляна Павлова

Основната задача на лидерската среща с турския президент Ердоган е възстановяването на диалога, на доверието. Фокусът е сигурността, бежанците, изпълнението на споразумението за интеграцията им, изпълнението на ангажиментите на двете страни, коментира министърът на българското председателство на ЕС Лиляна Павлова пред БНТ тази сутрин.

Тя обясни, че е ясен е ангажиментът, който европейските лидери поеха в осигуряването на финансов ресурс, и първият транш е факт. По отношение на втория транш от още 3 милиарда още миналата седмица беше проведено заседание, на който беше обсъден. Той се разделя на два компонента - хуманитарна и нехуманитарна помощ. Павлова се надява, че днес поставяме условията и  рамка за това диалогът да се нормализира, защото това е важна и за Европа, и за България.

По отношение на конфликта между Турция и Гърция, както и този между Турция и Кипър още в петък стана ясно, че Европа застава зад Гърция и Кипър и заявява, че категорично трябва да има спазване на международните договори.

Премиерът Борисов ще има срещи с председателя на европейския съвет Доналд Туск, с президента Едроган и и с шефа на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това са двустранни срещи по смисъла на нашето домакинство, като подготовка за общия формат. Това не е двустранен формат, това не е среща България-Турция, уточни Павлова. Тя обясни, че тук България е призована да бъде медиатор в разговора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови